Куба пред кризом због санкција САД на гориво

Танјуг

12. 09. 2019. у 11:21

Куба пред кризом због санкција САД на гориво

Фото Танјуг / АП

Председник Кубе Мигел Дијаз-Канел упозорио је да се та земља суочава са озбиљном енергетском кризом због несташице дизел горива

Председник Кубе Мигел Дијаз-Канел упозорио је да се та земља суочава са озбиљном енергетском кризом због несташице дизел горива.

Председник је окривио америчке санкције за несташицу и упозорио Кубанце да се припреме да виде тренутне последице недостатка горива.

"Могући су проблеми са дистрибуцијом производа који зависе од транспорта на дизел, у јавном превозу и у производњи енергије, а ми покушавамо да предузмемо мере како бисмо их избегли", рекао је он синоћ на националној телевизији, преноси АП.

Диаз-Канел обратио се народу након вишедневних приметних смањења јавног превоза, што је узроковало дуге редове у саобраћајном "шпицу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SAD: Ekonomijom protiv kubanske vojske

Иако детаљи мера нису прецизирани, председник и министар економије Алехандро Гил рекао је да ће наредних дана доћи до низа приметних рестрикција.

Диаз-Канел је као кривца за тренутну ситуацију навео повећане америчке санкције, које укључују мере против бродских компанија које превозе нафту на острво, посебно од кубанског главног савезника, Венецуеле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације