АЛАХ ЈЕ ВЕЛИКИ: Ово је транскрипт разговора из авиона отетог 11. септембра (ФОТО+ВИДЕО)

Танјуг

среда, 11. 09. 2019. у 22:50

АЛАХ ЈЕ ВЕЛИКИ: Ово је транскрипт разговора из авиона отетог 11. септембра (ФОТО+ВИДЕО)

Напад на "Близнакиње"
Фото: Танјуг/АП

У среду је обележено 18 година од отмице америчких авиона и терористичких напада 11. септембра 2001. у којима је погинуло 2.983 људи
У среду је обележено 18 година од отмице америчких авиона и терористичких напада 11. септембра 2001. у којима је погинуло 2.983 људи.

Новинар Гарет М. Граф написао је књигу "Једини на небу: Усмена историја о 9/11", а одломак је пренео Б92.

Одломак из споменуте књиге, која ће ускоро бити објављена, темељи се на транскриптима позива на број 911 и снимању звука из пилотске кабине од 11. септембра, као и на архивским разговорима с кључним учесницим, вођеним након 2002. године, те додатним оригиналним интервјуима које је све до прошлог пролећа водио аутор књиге.

Они који су тог дана били у Белој кући рекли су да им је наређено да се склоне у бункер, који је тада први пут употребљен, а изграден је још током Хладног рата.

Дик Чејни, потпредседник: Радар је опазио авион који се креће према Белој кући брзином од 804 километара на сат.

Луис Скотер Либи, шеф кабинета потпредседника Дика Чејнија: Сазнали смо да је авион удаљен око осам километара, да се спустио испод 152 метара висине и да га не можемо пронаћи, нестао је. Погледајте на свој сат и размислите, удаљен је пет миља и креће се брзином 804 километара на сат. Тик, так, тик, так.

Дик Чејни: Мој агент Тајне службе је рекао: "Господине, морамо одмах отићи." Зграбио ме и избацио из канцеларије, те низ ходник повео до подземног склоништа Беле куће.

Кондолиза Рајс: Дошла су агенти Тајне службе и рекли: "Морате поћи у бункер." Сећам се да су ме водили, готово носили успут. Нисмо знали где смо сигурни, а где нисмо. У том тренутку нисмо мислили да је бункер Беле куће сигуран.

Фото: АППоручница Хетер Лаки Пени: Намеравали смо се сударити са авионом. Нисмо имали никакве пројектиле којима бисмо могли да срушимо авион. Док смо узимали летачку опрему, Сас ме погледао и рекао: "Залетећу се у пилотску кабину." Ја сам одлучила да ћу кренути према репу авиона.

Потпуковник Марк Сасвил: Нисмо баш имали пуно опција.

Прочитајте још - 18 ГОДИНА ОД ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Минут ћутања над целом Америком

Поручница Хетер Лаки Пени: Никад нисмо увежбавали овакво мобилизационо полетање. Обично би требало 20 минута да стартујемо авионе, да покренемо све авионске системе, прођемо кроз све провере и установимо да ли све функционише како треба те програмирамо рачунаре. То не укључује време за прегледање формулара, обилазак авиона и слично. Обично нам је потребно пола сата до 40 минута од изласка кроз врата до полетања.

У последњим минутима Јунајтед ерлајнсовог лета 93, путници и посада користили су телефоне на својим седиштима како би позвали пријатеље, породице и операторе Јунајтед ерлајнса и обавестили их о отмици.Неколико минута пре 10 сати путник на Јунајтедовом лету 93 Едвард Фелт, ожењени 41-годишњак са двоје деце, који је путовао пословно као компјутерски инжењер БЕА система, назвао је 911 из авиона и добио службеника Џона Шава из округа Вестмореланда у Пенсилванији.

Био је то први сигнал властима у Пенсилванији да на небу изнад њих има проблема. Ово је скраћени транскрипт тог позива.

Фото: АП


Ед Фелт: Отмица у те...

Џон Шав: Опростите? Хеј, неко пријављује...

Фелт: Отмица у току.

Шав: Господине, губим Вас, где се налазите?

Фелт: Јунајтедов лет 93.

Шав: Чекајте мало, чекајте Јунајтедов лет. Јунајтедов лет 93.

Фелт: Отмица у току!

Шав: Океј, где сте сад? Где се налазите?

Фелт: Ја сам у тоалету на Јунајтедовом лету 93.

Шав: Океј, где се налазите?

Фелт: Не знам.

Шав: Где сте?

Фелт: Не знам где се авион налази.

Фото: АП
Шав: Одакле сте полетели?

Фелт: Из Њуварка за Сан Франциско.

Шав: Схватио сам. Океј, останите на вези.

Фелт: Покушавам... (неразумљиво) у тоалету. Не знам шта се догађа.

Шав: Хеј, нека неко назове ФАА у Њуварку и Сан Франциску и каже им да имају отмицу у току. Океј, позовите некога на аеродрому. Имамо отмицу у току.

Алис Ен Хоглан, мајка Марка Бингама, путника на Јунајтедовом лету 93: Посебност лета 93 је у томе да је био у ваздуху дуже него остали летови. Људи у авиону сазнали су судбину остала три лета и покушали су да спрече отмичаре знајући да неће успети да спасу своје животе.

Фото: АП


Дена Барнет, супруга Тома Барнета, путника на Јунајтедовом лету 93: Било је тихо и могла сам осетити како ми срце лупа. Том ми је преко телефона рекао: "Чекамо да додемо изнад руралног подручја. Онда ћемо опет преузети авион." Била сам уплашена и преклињала сам га: "Не, Том. Само седи, буди миран, буди тих и не привлачи пажњу на себе." А он је одговорио: "Не, Дена. Ако намеравају срушити авион, ми морамо нешто учинити."

Онда сам га питала: "А шта је са властима?" На то је рекао: "Не можемо чекати на власти. Нисам сигуран да они могу ишта учинити. Све је на нама. Мислим да можемо успети." Ћутали смо неколико секунди, а потом сам рекла: "Шта желиш да урадим?" Рекао ми је да се молим и додао: "Не брини се. Нешто ћемо урадити." Потом је прекинуо везу. Више никад није позвао.

Један од путника, Тод Бемер, добио је операторку Верајзон ерфона Лису Џеферсон.

Лиза Џеферсон: Док је авион понирао, у позадини се чуло комешање. Чула сам како стјуардеса вришти. Људи су викали: "О, Боже! Исусе, помози нам!" Он ме питао могу ли позвати његову жену у случају да он не преживи.

Лизбет Глик, супруга Џеремија Глика, путника Јунајтедовог лета 93: Џереми је рекао да ће заједно с тројицом путника, који су његове грађе, скочити на отмичара с бомбом и покушати преотети авион. Питао ме сматрам ли да је то добра идеја. Кратко смо расправљали. Рекао је да ће они гласати и питао шта мислим да би требало да уцине. Рекла сам: "Учините то." Он је био јак човек, око 185 цм и 100 кг. Био је амерички првак у џудоу па се знао одбранити. Шалио се и рекао како је узео нож за маслац с доруцка. Упркос свему, успео је и да се нашали. А онда је рекао: "Сад ћу прекинути везу. Одмах се враћам. Волим те."

Лиза Џеферсон: Тод се окренуо према некоме и рекао: "Јесте ли спремни?" Чула сам како одговарају потврдно. Онда је рекао: "Океј. Идемо." То је било задње што сам чула.Фото: АП


Транскрипт снимаца звука у пилотској кабини Јунајтед ерлајнсовог лета 93

9:57 часова


Глас на арапском: Шта је то?

Глас на арапском: Туча?

Глас на арапском: Да?

Глас на арапском: Идемо, момци. Алах је велики. Алах је велики. Ох, момци. Алах је велики.

Глас на арапском: О, Алаху. О, Алаху. Ох, ти најмилостивији.

(Звуци борбе и стењања)

Глас на енглеском: Останите иза.

Глас на енглеском: У пилотску кабину! У кабину!Глас на арапском: Желе да уду унутра. Држите, држите изнутра. Држите изнутра.

Глас на енглеском: Држите врата.

Глас на енглеском: Зауставите га.

Глас на енглеском: Седи. Седи. Седи.

Глас на арапском: Има неких људи. Сви ти момци.

Глас на енглеском: Зграбимо их.

Глас на енглеском: Седи.

Глас на арапском: Верујте у Алаха и у њега.

Фото: АП
10:03 часова

Глас на арапском: Алах је велики.

Глас на арапском: Алах је велики.

Глас на арапском: Алах је велики.

Глас на енглеском: Не!

Глас на арапском: Алах је велики. Алах је велики.

Глас на арапском: Алах је велики. Алах је велики.

У 10:03 Јунајтед ерлајнсов лет 93 срушио се на напуштени рудник угља у округу Сомерсет у Пенсилванији. Свих 40 путника и чланова посаде је погинуло, као и четири отмичара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Paulaner

12.09.2019. 00:26

@Ceca - To bi nekako i moglo zbog motora i sile unrzanja ali kada su na dnu zgarista nasli pasos i vozacku dozvolu "pilota", neprevazidjeno. Ko je naredio da se vojna avijacija bas tada posalje na Aljasku, taj zna odgovor na pitanje ko je stajao iza napada.

Aleksandar

12.09.2019. 01:52

@Ceca - Dosta mi vas je primitivaca... aluminium sa mnogo tona tereta i mnogo tona kerozina koji ide 800km/h moze da prodje kroz beton i mnogo sto sta jos...

Da, hoće

12.09.2019. 05:13

@Ceca - I mlaz vode će proći kroz čeličnu ploču, i elisa helikoptera ce presijeci čelični L profil 100x100x10 mm bez problema.Sve što je potrebno je BRZINA.

smesno i naivno

12.09.2019. 03:08

Ovo jos samo prosecan Amerikanac veruje i prima se na ovu pricu, sve su obrisali sa Jutuba sto im smeta, a i ljudi koji znaju nestaju.Ipak jednog dana kao i sve na kraju se sazna. A vreme im kuca...tik...tak...tik...tak...kad ce svet da sazna istinu, ipak su lose , jako lose odradili posao.

отац Макарије

12.09.2019. 05:06

Опет покушавају да потуре ту лаж и превару. Близнакиње су срушене минирањем.

Патриота

12.09.2019. 05:41

Ове године нам продају причу о јубилеју слетања на Месец, па сад и годишњица овога и опет нас убеђују у неки терористички напад... Зар стварно мисле да смо толике овце да им све верујемо???

Alfonso

12.09.2019. 06:27

nadajmo se da će ovoga još biti...čisto zbog reciprociteta zbog onoga što su oni po svetu radili...

Nikola U.

12.09.2019. 06:33

Amerikanci su hlanokrvno ubijali moj narod sličnim nekim avionima. Dajte transkripte TIH razgovora!!!

18 godina nas mucite,kinjite i terate na samilost!

12.09.2019. 07:00

I nemoj da nekome,slucajno,padne na pamet,da i taj datum unese u knjige istorije,iz kojih ce nasa pokolenja,morati i to da znaju!Zamislite,2080...Dete zavrsava,osnovnu skolu,i ide na popravni iz istorije,zato sto nije znalo,sta se desilo 11/9/2001 u "Koloniji"!?A ako slucajno,nije znalo,kako se zvao oficir,koji je izdao naredbu:"Ne Vi!Idem ja!...Vi ste mladi..."!Nece ici na popravni!Uz objasnjenje:"Zamislite,da dete ponavlja,zbog jednog pilota..."..."Kada je Kaster porazen od..."?Moram da znam?!

N&k%l&c@

12.09.2019. 07:09

Zašto uopšte imate potrebu da pišete o amerikancima? Pišu li oni o deci koju su pobili "milosrdnim anđelom" u Srbiji?!?

Pa Vidi Ovako

12.09.2019. 07:30

Kao prvo, reč Alah na Egipatskom znači Gospod. Vera je jedno i svi verujemo u Boga, ateisti samo kriju to. Prema tome, ne vidim razlog podele po religijama, osim radi lakše manipulacije ljudima, radi ličnih i prljavih interesa pojedinaca i grupa.

iz glave

12.09.2019. 07:53

Loose Change 2nd Ed je američki dokumetarni film od pre 15tak god sastavljen od izjava amer zvaničnika i amer državnih tv. On jasno pokazuje da je zvanična verzija lažna i da je to bio državni udar vlasnika SAD radi haranjaratom i haosom svoje države i sveta. Danas se oni vide kao globalisti, duboka država, NVO mreža, NATO i EU vernici.

Nebojša

12.09.2019. 08:31

Taj transkript navodnog razgovora nije istinit, već dolazi iz kuhinje Pentagona. Američki stručnjaci su nakon višegodišnje istrage objavili studiju koja dokazuje da su kule srušili sami Amerikanci, a u to su upleteni najviši državni zvaničnici iz vlade, Pentagona i CIA,

Bane

12.09.2019. 08:37

Kule su srušene unapred postavljenim specijalnim eksplozivom koji topi čelik, a kojim raspolaže isključivo američka vojska. Svi dokazi su posle rušenja uklonjeni po hitnom postupku. Avion ne može da sruši zgradu betonsko-čelične konstrukcije, niti može kerozin da izazove požar u zgradi po svim spratovima.

Владимир

12.09.2019. 10:07

Када читам ове коментаре могу рећи само једно, да сам поносан на свој народ, што није глуп и што не вјерује свему што се напише у медијима. Драго ми је да смо сложни око једне ствари а то је да је Америка највеће зло овога свијета.

Srecko Nikolic

17.09.2019. 16:17

@Владимир - Da niste bezali sa casova istorije, znali bi da je Amerika spasila Evropu i u prvomi drugom svetskom ratu

r

12.09.2019. 10:49

ha ha ha ha , "i u povratku kupi sargarepe" , sve su to uradili ameri kao izgovor da napadnu, isto je radio i hitler, svejedno, to bi trebalo da postane praznik planete

Narko

12.09.2019. 10:50

Dodatni argument da je taj teroristički čin izveden u domaćoj režiji je i taj da je dva dana pre rušenja kula zaposlenima u Federalnom istražnom birou koji se nalazio u neposrednoj blizini kula naloženo da napuste zgradu FBI. Takodje, da je predsednik Buš mladji tog dana posetio neku školu u unutrašbjosti ne bi li pobegao od svoje savesti, ako je uopšte ima.