ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ИЗАБРАНА председница Урсула фон дер Лајен расподелила је ресоре унутар Европске комисије, по готово идеалном паритету од 14 мушкараца и 13 дама, али то не значи да ће сви именовани обавезно и преузети ове функције 1. новембра. Мораће, пре тога, да прођу врло озбиљан испит пред посланицима Европског парламента, а чини се да та провера никада није била тежа а неизвесност већа.

Много је кандидата који са стрепњом крећу пред посланике. Међу њима су представница Румуније Рована Плумб којој је додељен ресор транспорта, али и Францускиња Силви Гулар, предодређена за неколико важних досијеа, као што су унутрашње тржиште, одбрана и свемирска политика.

Гулар ће морати да одговара на врло неугодна питања која се тичу сумњи у конфликт интереса. Бивша француска министарка војске ће бити у обавези да пружи уверљиве одговоре у вези с чак 12.000 евра које је добијала месечно од труста мозгова "Бергруен", током 27 месеци, односно за 324.000 до 350.000 евра, и то за учешће у организацији неколико састанака и писање два извештаја по петнаестак страница.

Такође, испитиваће је и зато што је због лажног запошљавања била у обавези да врати ЕП 45.000 евра које је добио њен сарадник док је била европска посланица, иако је обављао партијске задатке.

ШУИЦИ ПЛАТА ОД 24.000 ЕВРА Хрватска представница у Бриселу која је изабрана за потпредседницу Европске комисије за демократију и демографију Дубравка Шуица имаће месечну плату од 24.852 евра бруто! То значи да ће она зарадити за 30 дана колико просечан Хрват заради за две и по године. Уз то, Шуица ће имати право на многобројне надокнаде, за усељење, пресељење, одвојен живот... Тај износ ће, отприлике, примати и други чланови европске комисије.

Румунска представница ће имати тежак задатак да објасни одлуку коју је као члан владе донела у корист једне фирме блиске политичару Ливију Драгнеи, који је тренутно у затвору.

Прочитајте још - Мађару Трочањију ресор проширења

О конфликту интереса ће морати да се изјасни и Естонка Кадри Симсон задужена за енергетику, а донекле је проблематичан и Пољак Јануш Војчеховски, с портфељом пољопривреде, коме ће посланици постављати питања око стања правне државе у Пољској, али и због неких нерегуларности у вези с наплатом трошкова путовања.

Имајући у виду астрономске плате које ће примати, нико од њих не би волео да их задеси судбина Словенке Аленке Братушек која на овом испиту није прошла у верификацији претходног сазива 2014. године. Кандидати ће на аудијенцији пред посланицима бити од 30. септембра до 8. октобра, док ће ЕП гласањем дати своје одлучујуће мишљење 22. или 23. октобра.