Милијардер Џек Ма, који је увео е-трговину у Кину, у уторак се званично повукао са места извршног председника Алибабе, пошто је за две деценије створио бизнис вредан 460 милијарди долара.

Он је најавио да ће се сада у потпуности посветити филантропији, а на месту извршног председника замениће га досадашњи извршни директор Алибабе Данијел Жанг.

Ма је изградио Алибабу на шест основних вредности - названих шест духовних мачева, по популарној техници кунг-фуа, преноси Б92.

Како се наводи, то за њега значи - муштерија је на првом месту, поверење, интегритет, тимски рад, пригрли промене, страст.

Тако је направио пословну империју и постао један од најбогатијих људи на свету, али је сада одлучио да те принципе допуни и прилагоди савременом добу.

У завршном говору који је као извршни председавајући компаније одржао објавио их је као "Нову визију" чији је циљ да Алибаба потраје још 102 године.

"У 21. веку, без обзира на то ко сте или каква је ваша организација, не треба да се бавите величином и моћи. Требало би да будете добри. Љубазност је најјача снага", рекао је Ма.

По њему, да би компанија опстала у савременом свету мора да буде дигитално јака.

У складу с тим Алибаба има шест нових вредности, које би требало да ојачају њену културу за дигитално доба - купци су први, запослени други, акционари трећи; поверење чини све једноставним; промена је једина константа; данашњи најбољи резултат је сутрашња основна вредност; ако не сада - када? Ако не ја - ко?; живите озбиљно, радите срећни.

Прочитајте још - Џек Ма се повукао са чела Алибабе, након што је створио бизнис вредан 460 милијарди долара

"Технолошка револуција донеће најдубље промене у људској историји", рекао је Ма.

Нове технологије попут вештачке интелигенције, 5Г и интернета ствари (ИТ) желе да реше три проблема: одрживи развој, инклузију и алтруизам.

"Ако технологија не може да реши ове проблеме, онда она не значи ништа", казао је.

Ма је рекао да Алибаба жели да унапреди две ствари: подстицање кинеске домаће потражње и уцешће у глобализацији.

"Да бисмо подстакли домаћу потражњу, морамо се ослонити на тржишну економију, а не на владине прописе. Ако кинеска домаца тражња није добра, одговорна је Алибаба", навео је.

Компанија би такоде требало да користи своје ресурсе за повезивање глобалних предузећа и цементирање улоге Кине у будућности технологије.

Иако се удаљава од свакодневних активности Алибабе, Ма ће вероватно и даље имати велики утицај на компанију и кинеску технолошку индустрију.