Осморо ухапшено због утаје пореза, прања новца и злоупотребе

Танјуг

среда, 11. 09. 2019. у 12:33

Осморо ухапшено због утаје пореза, прања новца и злоупотребе

Фото Depositphotos

Осам особа је ухапшено због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела - пореска утаја, прање новца и злоупотреба положаја одговорног лица
Осам особа је ухапшено због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела - пореска утаја, прање новца и злоупотреба положаја одговорног лица, у заједничкој акцији инспектора Пореске полиције, МУП-а и Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду.

Како се наводи у данашњем саопштењу Пореске управе, у периоду од јануара 2016. до јула 2018. године одговорно лице привредног друштва из Суботице је у саучесништву са још 33 особе извршило кривично дело пореске утаје, чиме је оштећен буџет Србије за 11,89 милиона динара, прање новца и злоупотребу положаја одговорног лица којим је прибављена противправна имовинска корист у износу од 24,70 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  POSLE HAPŠENjA CRNOGORSKOG BIZNISMENA U BEOGRADU: Zbog milionskog pranja para „pašće“ i zvučna imena

Осумњичени је извозио воће у Русију, а које је претходно увозио из Грчке и уз лажну документацију га приказао као производ српског порекла.

Власници пољопривредних газдинстава са територије Србије су на основу лажних признаница од привредног субјекта, преко рачуна својих пољопривредних газдинстава примали увећане новчане износе, које су потом подизали и у готовини враћали откупљивачима, да би новац предали одговорном лицу који је на тај начин прибавио противправну имовинску корист у износу од 24.706.403,02 динара.

Такође, осумњичени је у намери да делимично избегне плаћање ПДВ-а и пореза на добит правних лица, умањивао пореску обавезу незаконитим коришћењем ПДВ надокнаде и незаконитим увећањем трошкова пословања, чиме је оштетио буџет Републике Србије у износу од 11.892.399,85 динара.

Осморо осумњичених је задржано до 48 сати, док је Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду спроведено још 25 лица, од којих је за три лица одређен притвор до 30 дана.

Против наведених лица поднета је заједничка кривична пријава Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду, наводи се у саопштењу Пореске управе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације