Нова развојна банка БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) одобрила је инвестиционе пројекте у укупној вредности већој од десет милијарди долара, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Јачање стратешког партнерства са земљама БРИКС-а један је од приоритета у руској спољној политици. У том погледу охрабрује чињеница што је дијалог унутар БРИКС-а задобио врло добар замајац у протеклим годинама”, изјавио је Лавров, а преноси руска агенција Тасс.

Од оснивања БРИКС-а и предстојећег овогодишњег 11. самита ове организације, којим ће председавати Бразил - пет држава је, како тврди Лавров, постало главни стуб праведнијег и демократскијег полицентричног државног поретка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Lavrov: Sankcije SAD Iranu nepromišljene i destabilizujuće

"Економија је и даље саставни елемент партнерства, поготово што је укупна економска моћ БРИКС-а данас надмашила моћ земаља из Групе 7 (Г7)", поручио је Лавров.

Додаје да Нова развојна банка послује успешно и да је одобрила инвестиционе пројекте укупне вредности веће од десет милијарди долара.

Лавров је, такође, изразио уверење да ће самит БРИКС-а, који се одржава од 13. до 14. новембра, бити важна прекретница у промовисању сарадње између ових пет држава и то у све три области статешког партнерства - политичкој, економској и хуманитарној.