MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

БИВШИ руски високи чиновник Олег Смољенков, који је нестао у јуну 2017. године, био је амерички шпијун кога је ЦИА преко Црне Горе и базе Бондстил на Косову пребацила у САД!

Ту информацију су потврдили амерички медији, а Си-Ен-Ен је у понедељак саопштио да су Американци повукли свог информатора са највишег нивоа у руководству Русије. Шокирајућа је тврдња појединих америчких медија да је то било направљено због бојазни да би амерички председник Доналд Трамп могао да открије његов идентитет. Повлачење Смољенкова се догодило након што је Трамп примио у Овалном кабинету министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и тадашњег руског амбасадора Сергеја Кисљака.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Независни" већина у скупштини Москве

Сада у Москви анализирају какву је штету одбегли шпијун могао да направи својој земљи. Оно што није упитно јесте да је Ољег Смољенков отишао на одмор у Црну Гору 14. јуна 2017. са супругом и троје деце, а затим је - нестао. Очигледно бојећи се да ће Смољенков бити откривен, амерички агенти су га са лажним пасошем пребацили у базу Бондстил на КиМ, а затим у САД.

Путинов портпарол Дмитриј Песков потврдио је да је Олег Смољенков радио у председничкој администрацији, али је пре неколико година унутрашњим распоређивањем био отпуштен. Он није био у категорији виших руководећих лица у Кремљу, па и није присуствовао саветовањима на којима је био председник Путин.

А неименовани пензионисани официр Руске спољне обавештајне службе казао је руским новинарима да је могуће да је Смољенков био врбован у време док је радио у Амбасади Русије у Вашингтону.

Према саговорнику "Комсомолске правде" жена Смољенкова је радила у апарату руске владе.

У политичким круговима у Москви, сматрају да Смољенков није био класични шпијун. Он је могао Американцима да да једнократну услугу, а њега је ЦИА хтела да искористи у доказивању како су Руси својевремено "упецали" Доналда Трампа још док је долазио као пословни човек у Москву.

Бондстил: Америчка база на КиМ / Фото АП


Једно од питања на које новинари траже одговор је зашто је Смољенков баш преко Црне Горе побегао у САД. Црна Гора је почетком јуна 2017. примљена у НАТО тако да су се тамо америчке службе комотно осећале. Осим тога, Црна Гора се граничи са Косовом, где се налази америчка база Бондстил, одакле Смољенкову није било тешко да крене у Америку.

Службена лица у Москви тврде да су писање америчких новинара о важном шпијуну Смољенкову бесмислица. У Министарству спољних послова Русије су репортажу Си-Ен-Ен назвали "бунцањем и паранојом". Трамп тврди да ништа не зна о евакуацији америчког шпијуна из Русије.

Московски дневник "Комерсант" пише да је Смољенков могао да саопштава само оно шта је чуо по систему "рекла-казала".

Али исти лист истиче и да је Смољенков радио својевремено у амбасади Русије у Вашингтону кад је тамо био амбасадор Јуриј Ушаков, који је сада помоћник председника Русије за међународне послове. По повратку у Москву он је наставио да ради са Ушаковом и имао је његово поверење. На основу тога неки закључују да је Смољенков ипак могао да зна и неке важне информације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРВИ ПУТ НАКОН УВОЂЕЊА САНКЦИЈА: Русија нема државна дуговања

КУЋА У ВИРЏИНИЈИ

РУСКИ новинари су на америчким сајтовима дошли до интересантне информације о Смољенкову. На сајту "Вашингтон поста", у делу о продаји некретнина, прочитали су информацију да је Смољенков купио кућу за 925.000 долара у Стафорду у америчкој држави Вирџинија.