Немачка се може супротставити потенцијалној економској кризи кроз убризгавање "више милијарди евра" у привреду, изјавио је данас немачки министар финансија Олаф Шолц.

Тиме је, како оцењује Ројтерс, Шолц наговестио да је спреман за велики пакет подстицаја ако домаћа економија уђе у рецесију.

Захваљујући солидном буџетском планирању и политици неуизимања новог дуга, званични Берлин је, према речима Шолца, поставио темеље за предузимање додатних акција у случају удара кризе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Земан се плаши да ће глупост политичара због царина изазвати нову кризу

"Зато што ће тада бити врло важно за нас, као највећу економију у срцу Европске уније, да ли смо у стању да се супротставимо негативном економском тренду", изјавио је Шолц у расправи о буџету у доњем дому немачког парламента, Бундестагу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Poziv od Merkelove za kineska ulaganja

"И са мог гледишта, са чврстим финансијским основама које имамо данас, у стању смо да се супротставимо економској кризи са више милијарди евра, ако заиста дође до избијања једне такве кризе у Немачкој и Европи", рекао је Шолц.

Немачка привреда је у другом кварталу укњижила пад од 0,1 одсто у односу на претходни квартал и од тада су неки слаби економски подаци подстакли забринутост да би њена економија могла да "склизне" у рецесију у периоду јул-септембар.