Велелепна палата у Мадриду отвара се за јавност (ВИДЕО)

Танјуг

09. 09. 2019. у 21:43

Велелепна палата у Мадриду отвара се за јавност (ВИДЕО)

Foto tripadvisor

Један од скривених драгуља Мадрида, доступан до сада само приватним гостима или љубитељима уметности који су били спремни да буду скоро три године на листи чекања - неокласицистичка Палата Лирија отвориће своја врата за јавност 19. септембра
Један од скривених драгуља Мадрида, доступан до сада само приватним гостима или љубитељима уметности који су били спремни да буду скоро три године на листи чекања - неокласицистичка Палата Лирија отвориће своја врата за јавност 19. септембра.


Дом 19. војводе од Албе, који је носио највишу титулу шпанског племства, Гранде, једна од најстаријих и најбогатијих аристократских кућа, може похвалити сликама Франциска Гоје, Дијега Веласкеза и Петера Паула Рубенса и јединственом библиотеком с писмима коју су написали Кристофер Колумбо и првим издањем Дон Кихота, преноси Ројтерс.

"Осетите тежину историје оног тренутка када уђете у ову кућу", изјавио је за Ројтерс Алваро Ромеро Санчес-Арјона, шеф одељења за културу при Фондацији Каза де Алба.

Зграда из 18. века трећа је палата коју је породица Алба отворила за посетиоце од 2016. године у настојању да очувају наслеђе породице, која је забрањено продавати због његовог историјског значаја за Шпанију.

Кућа Алба датира из 1400-их, а богатство се процењује на између 600 милиона и 3,5 милијарди евра.

Прочитајтејош: "Баш Челик" у Мадриду

У Палати Лирија, у којој је последња царица Француске и супруга Наполеона ИИИ, Марија Еугенија де Монтихо, умрла у егзилу 1920, групе од 20 посетилаца моћи ће да иду у обилазак приземља и првог спрата на сваких 30 минута уз накнаду од 14 евра.Војвода Карлос Фиц-Џејмс Стјуарт и његова породица наставиће да живе на другом спрату палате, која је обновљена након тешких оштећења које је претрпела у бомбардовању током Шпанског грађанског рата који је трајао од 1936. до 1939. године

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације