ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


БЕЗ обзира на то о којој земљи да се ради, не воде се међународни односи организовањем такмичења у увредама. А то се тренутно догађа.

Прочитајте још: ПРЕДСЕДНИК БРАЗИЛА ПОПУСТИО: Болсонаро обрисао увредљиве коментаре о Брижит Макрон

Тим речима одговорио је у недељу француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан бразилским званичницима поводом серије увреда на рачун изгледа Брижит Макрон, супруге француског председника.

Због пожара у амазонским шумама и критика које је француски председник Макрон с тим у вези изрекао на рачун бразилског шефа државе Болсонара, односи између Француске и Бразила и даље су веома затегнути, а изглед француске прве даме се нарочито испречио у дипломатским односима двеју земаља.

- Истина је то што је председник рекао. Та жена је заиста ружна - рекао је крајем протекле недеље министар финансија Бразила Пауло Гуедес.

Прочитајте још: Болсонаро се ругао Макроновој супрузи због година

После тога је подсмешљиво додао:

- Нема ружних жена, већ само жена које се гледају под лошим углом!

Убрзо је из његовог кабинета стигло писано извињење због "шале" коју је изрекао.

- Начин на који високи бразилски званичници, уз то још и министар, третирају госпођу Макрон је недостојан према Брижит Макрон, али и према Француској и према женама, почев од бразилских жена које саме протестују против таквих врста изјава - рекао је Ле Дријан.


Жан-Ив ле Дријан

Пре тога, у јеку дипломатске кризе, крајем прошлог месеца, када је један учесник на друштвеним мрежама објавио упоредну слику два председничка пара уз коментар да је "сада разумљиво зашто Макрон напада Болсонара", са званичног налога бразилског председника стигао је одговор:

- Не понижавајте човека, ха-ха-ха.

Касније је са "Фејсбука" овај коментар скинут.

- На срећу, Бразил није само то. Био сам пре неколико недеља у тој великој и лепој земљи, где је Француска веома присутна. Не мешам актуелне званичнике Бразила с оним што је бразилска стварност, али, нажалост констатујем да се настављају агресивне изјаве које нису прихватљиве - нагласио је у недељу француски шеф дипломатије.

И КАО ЧОВЕК

Ле Дријан је рекао да је то његов лични став, али и истакао да је министар спољних послова и да се те две ствари прожимају.

- То је, такође, и моја реакција као човека, јер када констатујете такву врсту увреда, реагујете људски - закључио је Жан-Ив ле Дријан.