ПРАВЕ СЕ ЕНГЛЕЗИ И КАД КРАДУ: Британија неће да врати статуе узете са Партенона

Зоран Николић

недеља, 08. 09. 2019. у 12:15

ПРАВЕ СЕ ЕНГЛЕЗИ И КАД КРАДУ: Британија неће да врати статуе узете са Партенона

Мермерне фигуре са Акропоља однете у Шкотску

Британија одбила нови захтев Грчке да јој врати скулптуре са Партенона, отуђене далеке 1799. године, правдајући се да су њене. Британски лорд отуђио највећи споменик светске културне баштине да би декорисао вилу

БРИТАНСКА влада је ових дана још једном одбила захтев Атине да врати скулптуре са Акропоља које данас красе одаје Британског музеја, а који је пре неки дан упутио грчки премијер Киријакос Мицотакис свом колеги Борису Џонсону.

Прочитајте још: Грчка нуди трампу за Елџинове скулптуре

Грчки премијер је понудио да Атина уступи Лондону вредне артифакте и фрагменте који до сада нису напуштали земљу у замену за партенонске скулптуре које је лорд Елгин, амбасадор Уједињеног Краљевства у Цариграду, на нелегалан и незаконит начин однео из земље, оскрнавивши најзначајнији споменик светске културне баштине.

Подсећамо, 1799. године Томас Брус, лорд од Елгина, био је амбасадор тадашње Велике Британије у Турској, а данашња Грчка била је под окупацијом Отоманске империје. Он је осмислио једно од највећих скрнављења у историји, тако што је скинуо најважније скулптуре са Партенона и превезао их бродовима у своју вилу у Шкотској, како би "декорисао свој топли дом". Недуго затим је банкротирао, а античко благо преузео је Британски музеј у коме су скулптуре и данас.

Прочитајте још: Грци желе да им Британци врате скулптуре из Партенона

Грчки премијер је рачунао да се у свом захтеву обраћа осведоченом хеленофилу, који је као познавалац и поклоник античке уметности завршио студије класичне културе на Оксфорду. Међутим, то се није догодило, јер се британски премијер позвао на "чињеницу" да се партенонске скулптуре налазе у надлежности Британског музеја, односно његовог управног одбора.

За "Новости" о том проблему говори Диогенис Валаванидис, аутор књиге "Дан повратка", посвећене овом проблему, и председник српског Комитета за повратак партенонских скулптура "Мелина Меркури". Овај рођени Београђанин, а страствени поштовалац и грчке и српске културе, веома је прецизан и оштар у својим ставовима.

Споменик над споменицима / Фото АП


- То је потпуно идентичан одговор ономе који је добила и званична делегација Међународне организације за репатријацију партенонских скулптура, у којој сам се и ја налазио, када је 2005. године у Дому лордова била примљена од стране тадашњег министра културе Велике Британије Дејвида Лемија - подсећа Валаванидис. - Данас Међународна организација има 20 националних комитета за репатријацију партенонских скулптура, а ове године одржана је конференција у Атини, под покровитељством грчког председника Прокопиоса Павлопулоса.

Судбина овог културног богатства је јединствена, и она не представља захтев за повратак целокупног античког блага које се налази у бројним музејима широм света. Како наглашава Валаванидис, повратак партенонских скулптура на место где су се вековима налазили, на Акропољ у Атини, није питање техничке природе или воље неке личности.

- То је етичко питање које би сваки поштовалац древне уметности морао да постави и себи и светској јавности - наглашава наш саговорник. - Може ли се санкционисати вандалски поступак појединца или групе људи над једним од највећих споменика који је направила људска рука? Повратак партенонских мермера није, дакле, ни израз воље некога ко одлучује, већ морални чин, исправка неправде вандалског чина који је направљен у време кода је моћ била јача од правде, и сила од поштовања основних начела.

РЕЧИ МЕЛИНЕ МЕРКУРИ

НЕПРЕВАЗИЂЕНА уметница и министарка културе Грчке Мелина Меркури покушала је безброј пута светској јавности да објасни шта за Грчку значе мермери који се налазе у Британском музеју.

- Они су наш понос, најплеменитији симбол савршенства. Они представљају одавање поште филозофији и демократији. Они представљају наше амбиције и наше име. Они су суштина хеленизма - говорила је Меркури.

Коментари (15)

Ђорђе

08.09.2019. 13:08

Шта би им остало ако би вратили све украдено и опљачкано!? Оно камење што вири из земље и ништа сем тога.

nele011

08.09.2019. 13:24

Njima da se oduzme ono sto su oteli, pokrali i uzeli...ostao bi im samo donji ves kraljevskih porodica...Zao mi skota iraca i velsana koji moraju da ih trpe....

5C

08.09.2019. 14:39

Jedna od zapadnoevropskih nacija koje zive raskosno od pljacke,genocida,razaranja,zavadjanja i proljevanja ljudske krvi sirom planete.Ostrovo zla je glava svih nedaca koje se desavaju stoljecima,dje su ljudi ljudima zvjeri ,iskonsko zlo......

Republika Srpska

08.09.2019. 15:48

Engleska posla. Pokrali sve živo. Autori i kreatori najvećih ljudskih patnji i tragedija u istoriji.

diplinž

08.09.2019. 16:57

zabraniti Englezima da posjećuju Akropolj! Na taj način će ih natjerati da vrše pritisak na svoju vlast...

Pa Vidi Ovako

08.09.2019. 18:00

Polako, doći će đavo po svoje i Englezima. Bog će im naplatiti za sva zla koje učiniše po svetu. I njima i njihovim...

JUGO

08.09.2019. 23:50

Sta vas cudi na zavrsetku drugi svetski rata pokrali sve masin iz nemacke I oterali za englesku..Ma to je maffija drzava ..gledaj samo sta se sve desava tamo za brgzid,,,xexe racunate to za normalno xexe

mimi

09.09.2019. 01:36

@JUGO - Druže, zaista bi mogao malo da se opismeniš. Bruka su ti pravopis i gramatika.

Francesco

09.09.2019. 12:37

Gledajte to ovako; da ih Englezi nisu pokupili Grci bi od njih napravili šoder.

5C

09.09.2019. 19:20

@Francesco - Valjda je njihova stvar sta ce da rade od svoje bastine?!Ne zna se ko je gori lopovi ili oni koji ih pravdaju.

Tanja

19.02.2020. 17:52

A šta je sa našim svetovnim i crkvenim delima koje je Rusija pokrala ili ucenom prisvojila pa sad ponosno izlaže kao svoje?