Климатски активисти заузели црвени тепих на Мостри (ФОТО)

Танјуг

субота, 07. 09. 2019. у 16:48

Климатски активисти заузели црвени тепих на Мостри (ФОТО)

AP Photo

Неколико стотина демонстраната преузело је данас црвени тепих на Венецијанском филмском фестивалу, захтевајући да се предузме акција у борби против климатских промена и да се забрани улазак крузерима у тај град
Неколико стотина демонстраната преузело је данас црвени тепих на Венецијанском филмскомфестивалу, захтевајући да се предузме акција у борби против климатских промена и да се забрани улазак крузерима у тај град.


Око 300 демонстраната у белим заштитним оделима село је на црвени тепих на којем су се протеклих дана сликале холивудске звезде као што су Бред Пит, Скарлет јохансон и Јоакин Феникс.

Окружени полицијом, они су узвикивали слогане и носили транспаренте са натписима: "Наша кућа гори" и "Не крузерима", преноси Ројтерс.

Прочитајте још: Светске звезде и звездице обасјале Лидо

"Желимо да се обрати пажња на кризу у вези са климатским променама, јер мислимо да је то најважнија ствар на свету у овом тренутку", рекла је Кјара Бурати, чланица венецијанског Комитета против крузера.

Фестивал који се одржава на острву Лидо свечано се затвара вечерас, а Бурати је најавила да ће демонстранти протестовати и на другим местима током дана.Демонстранти, међу којима су припадници италијанских и иностраних група, учествују у петодневном венецијанском Климатском кампу.

Венеција и њена лагуна налазе се на листи УНЕСКОВЕ светске баштине, а различите групе већ дуго захтевају да се крузерима забрани приступ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације