Позив од Меркелове за кинеска улагања

И. СТАНОЈЕВИЋ

субота, 07. 09. 2019. у 00:50

Позив од Меркелове за кинеска улагања

AP Photo

Немачка канцеларка започела дводневну посету Кини - 12. по реду. Ангела: Зауставите трговински рат. Ли: Ослабите правила извоза

Шефица владе у Берлину оценила је на почетку дводневне посете Кини да је Кина "катализатор" немачке рецесије, изразивши наду да ће трговински рат Пекинга и Вашингтона који се негативно прелама на цео свет ускоро бити решен. У разговору са премијером Ли Кећијангом нагласила је отвореност Немачке за кинеска улагања.

Меркелова је, међутим, истакла да Немачка проверава инвестиције у одређеним стратешким секторима и кључној инфраструктури. Ли је одговорио да се Кина нада да ће Немачка ослабити правила за извоз неких производа.

Кина је годинама најважнији снабдевач Немачке и, после САД и Француске, трећи по значају увозник немачких производа. Две земље су лане размениле робу у вредности од 199,3 милијарде евра. Због тога је, уочи канцеларкине посете, Јерг Кремер, шеф немачке Комерцбанке, прокоментарисао да "се немачка економија диже и пада са Кином".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Меркел: Немачка за дводржавно решење за Израел и Палестину


- Пекинг кија, а да ли ће и Берлин добити кијавицу? - пита немачки Дојче веле истичући да Кина није само најважнији трговински партнер Немачке, већ и њен политички конкурент. По оцени експерата, Немачка је већ једном ногом у рецесији, а страх би могао дати крила немачким настојањима да се побољшају трговински односи са Кином, па нема сумње да је 12. посета немачке канцеларке Кини посвећена томе.

Обраћајући се на заједничкој конференцији за новинаре у Пекингу, Ли је истакао и да Кина жели да спречи немире у Хонгконгу, где се већ три месеца одржавају протести. Меркелова је позвала на гаранцију слобода у овој кинеској покрајини са великом аутономијом и додала да је неопходно све учинити да се избегне насиље. Активисти у Хонкгонку су, иначе, пре доласка Меркелове у Кину, упутили писмо канцеларки тражећи од ње помоћ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зашто се немачке тајне службе плаше Кине 

- Решења треба да се пронађу искључиво путем дијалога. На свако насиље се мора ставити тачка - казала је она.

АП фото

ХИМНУ СЛУШАЛА СЕДЕЋИ

ДОЧЕКАНА у Пекингу највишим почастима, Ангела Меркел је седела током интонирања химни, из бојазни да би дрхтавицам која ју је обузимала неколико пута последњих месеци, могла да се понови, иако је званично саопштено да се осећа добро. Њен домаћин Ли Кећијанг, који је седео током интонирања немачке химне, устао је са првим тактовима кинеске. Тако је Меркелова слушала немачку химну седећи, а њен саговорник кинеску стојећи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације