ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ВЕСТ да су биста нацистичког вође Адолфа Хитлера, висока 35 сантиметара и застава Трећег рајха димензија два са три метра, пронађени у подземним складиштима испод француског Сената у Луксембуршкој палати, изазвала је велико интересовање и неверицу француске јавности.

Председиник сената Жерар Ларше је поручио да није знао за то, али и подсетио да су окупатори током Другог светског рата били у овој згради. Ларше је затражио детаљан попис предмета који се налазе у складишту Сената. Истовремено је поручио да нико ништа није крио и да су подземне просторије испод Сената већ посећивале бројне телевизијске и новинске екипе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дела која су украли нацисти чекају власнике

"Монд" је открио да је за постојање ових предмета знао само мали број људи и да су их гледали и показивали као куриозитет и из знатижеље. Невероватно је да су неки од њих донедавно радили за радним столовима са ознакама Трећег рајха.

Током Другог светског рата, у Луксембуршкој палати се између осталог налазио и генералштаб "Луфтвафеа" за цео западни фронт, док је испод Луксембуршког парка уз Сенат био изграђен подземни бункер који и данас постоји. У њему се налази складиште, где су нађени ови предмети.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Šta su nacisti odneli iz Srbije, ne zna se ni danas

Један француски посланик је брже-боље затражио и од председника Националне скупштине Ришара Ферана да изврши сличну проверу, али је после целодневне претраге обавештен да се ништа слично не налази у њиховом подруму.

Председник скупштине је саопштио да је, после детаљне провере, утврђено да се ниједан предмет или амблем сличног порекла не налазе у скупштинској колекцији, нити у служби библиотеке или архиве, као ни у резерви службе за баштину.

Ришар Феран је нагласио да је пронађено неколико докумената који омогућују да се зна шта се током окупације догађало у Бурбонској палати, где се налази француска скупштина, међу којима су један пропагандни филм и подаци о младим припадницима покрета отпора који су стрељани. Прецизирано је да је овај филм већ емитован у јавности, као и да то служи да би се сазнало о злочинима нациста.