БРИСЕЛ: Уједињено Kраљевство - трећа земља

Г. ЧВОРОВИЋ

четвртак, 05. 09. 2019. у 06:45

БРИСЕЛ: Уједињено Kраљевство - трећа земља

Фото АП

Усред велике буре у Лондону документ Европске комисије већ прецизира врло детаљне мере за разлаз са Лондоном без споразума о "брегзиту"

БРИСЕЛ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ЕВРОПСКА комисија је издала саопштење којим је упутила позив грађанима и предузећима из ЕУ да се припреме за излазак Велике Британије 31. октобра. Ове мере предострожности, објављене у подне, издате су за случај "брегзита" без договора, што у Бриселу оцењују као све извеснију опцију.

Наглашено је да ће, у случају изласка без договора, за Велику Британију истог тренутка престати да се примењује укупно законодавство ЕУ. Уједињено Краљевсто ће постати трећа земља, без икаквих прелазних аранжмана који су предвиђени споразумом о повлачењу. У Бриселу су нагласили да ће то за грађане и предузећа проузроковати озбиљне тешкоће, као и да може да има озбиљне негативне последице на економију, много теже у Уједињеном Краљевству него у државама чланицама ЕУ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВЕЛИКИ ПОРАЗ ЗА ЏОНСОНА: Отвара се пут за забрану Брегзита без договораДа би се избегао хаос, Европска комисија је предложила да се продуже ванредне мере у три главне области, саобраћају, риболову и буџету. Оне би требало да важе од 31. јула следеће године у копненом саобраћају и 24. октобра 2020. у ваздушном саобраћају. Рибари из ЕУ и Уједињеног Краљевства моћи ће да задрже приступ водама друге стране у 2020, док ће корисници из Велике Британије и даље моћи да учествују у програмима који се финансирају из буџета ЕУ и примају финансијска средства до краја 2020, уколико Лондон уплати разрезане доприносе и омогући спровођење прописаних ревизија и контрола.

ЕК је предложила да европски фондови солидарности буду доступни за подршку предузећима, радницима и државама чланицама на које ће излазак без договора нарочито да утиче. Такође, пољопривредницима ће бити доступни сви постојећи инструменти подршке.

У документу се такође наглашава да ЕК и Ирска и даље сарађују у циљу заштите целовитости унутрашњег тржишта и избегавања тврде границе. Истиче се да је заштитни механизам предвиђен Споразумом о изласку једино утврђено решење којим се штити Споразум на Велики петак и осигурава поштовање међународних обавеза.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације