MOСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Да је руског председника Владимира Путина немогуће политички изоловати и да га није потресло то што није присуствовао скупу у Варшави, видело се већ у среду на Руском острву у близини Владивостока, где је био домаћин петог Источног економског форума. Путинове позивнице се не одбијају, па су на тај дводневни економски форум дошли велики економски партнери Русије - премијери Индије, Јапана, Малезије, председник Монголије, заменик премијера Кине.

Циљ одржавања Источног економског форума да стимулише и убрзава развој тог Азијско-пацифичког региона. На форму учествује око пет хиљада људи из више од 50 држава. По обичају су најбројније делегације из Јапана, Кине, Јужне Кореје и Индије.

Већ првог дана форума Путин је разговарао са индијским премијером Нарендром Модијем. Лани је раст трговинске размене Русије и Индије био 17 одсто и достигао је скоро 11 милијарди долара, али Путин и Моди сматрају да он може бити далеко већи. Приоритет се даје енергетици. Индији је потребно све више нафте и гаса. Руси у Индији праве нове атомске реакторе на централи „Куданкулам“. Све су амбициознији и планови сарадње у космосу.

Путин је Модија дочекао у пристаништу руског острва и са њим јахтом кренуо до градића Бољшој Камењ где се налази бродоградилишни комплекс "Звезда". После модернизације то бродоградилиште ће моћи да прави огромне бродове, а раније су се овде само ремонтовале руске подморнице. И до сада је Индија куповала од Русије бродове и подморнице, па је разлог што је Путин довео Модија и његове сараднике у бродоградилиште "Звезда" сасвим јасан. Модију су домаћини показали макете нових бродова који ће се правити, па се очекује да ће Индија бити један од купаца.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГИЧАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Погинула оба пилота рускогПосле обиласка бродоградилишта Путин и Моди су разговарали не само о економској сарадњи, већ и међународној ситуацији и заједничкој борби против тероризма.


ИНВЕСТИЦИЈЕ

О РАЗВОЈУ руског Далеког истока до 2025. године, као и о плановима до 2035. Путин је разговарао са члановима Државног савета за питања националних програма на Далеком истоку. Циљ је да се привуче што више инвестиција како би се зауставио одлазак становника, као и да се стимулише долазак младих, амбициозних људи.