Беч остаје најбољи град за живот, Дамаск најгори

Танјуг

04. 09. 2019. у 23:07

Беч остаје најбољи град за живот, Дамаск најгори

Илустрација / Depositphotos

Градови су оцењивани на основу 30 фактора, сврстаних у пет категорија - стабилност, брига о здрављу, култура и природно окружење, образовање и инфраструктура
Беч је и ове године остао град најбољи за живот, показао је годишњи индекс који је урадила истраживачка компанија листа Економист - Економист интелиџенс јунит (ЕИУ).


Међу 140 градова, који су се нашли на листи, а на основу 30 фактора, најгори за животје Дамаск у Сирији.


Како се наводи, квалитет живота је уопштено бољи, иако загађење и политицки немири смањују живорни стандард у појединим метрополама.


Према индексу, Беч се поноси богатством музике и уметности, величанственом архитектуром и јединственим кафетеријама.


Градови су оцењивани на основу 30 фактора, сврстаних у пет категорија - стабилност, брига о здрављу, култура и природно окружење, образовање и инфраструктура.


Прочитајте још: ОВО СУ НАЈБОЉИ ГРАДОВИ ЗА ЖИВОТ: Погледајте на којем месту је Београд, једини град на Балкану који је на листи


На основу њих Беч је оцењен са 99,1 од 100 могућих бодова, а за њим следе Мелбурн, Сиднеј и Осака.


Већа стопа криминала и лоша инфраструктура ставили су неке велике градове, попут Лондона, Париза и Њујорка на ниже место на листи, упркос јаким културним и кулинарским аспектима.


Укупно гледано, 27 градова је постало бољим за живот, док је 15 градова пало на листи.


Највећи напредак постигла је престоница Порторика Сан Хуан који је напредовао за 20 места - и доспео на 69, међутим оцењено је да мора још да улаже у здравство и инфраструктуру нарочито након девастације због урагана Марија који се догодио 2017. године.


Како се наводи, Сиднеј је једини град који је ушао у првих 10 захваљујући напретку у заштити животне средине.


Међу 10 најбољих градова нашли су се и Токио, Калгари, Ванкувер, Копенхаген, док су на листи 10 најгорих, осим Дамаска, Лагос у Нигерији, Дака (Бангладеш), Триполи (Либија), Хараре (Зимбабве).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Гојко

05.09.2019. 10:53

Prilikom jučerašnje posete glavnom sirijskom muftiji ,francuska narodna poslanica je rekla da je Damask sigurniji nego Pariz.Slika i izjava na Y.N.M.S. Twitter

eks

05.09.2019. 12:01

Kada bi neko stalno bombardovao Beč, Pariz, Njujork, London , i okolinu, Damask bi bio bolje mesto za život.