Грчка нуди трампу за Елџинове скулптуре

Танјуг

02. 09. 2019. у 21:45

Грчка нуди трампу за Елџинове скулптуре
Грчка је понудила трампу швојих драгоцених скулптура и артефаката који нису никада напустили земљу за Елџинове скулптуре са Атинског Партенона, а које се налазе у Британском националном музеју
Грчка је понудила трампу швојих драгоцених скулптура и артефаката који нису никада напустили земљу за Елџинове скулптуре са Атинског Партенона, а које се налазе у Британском националном музеју и око којих се води историјска битка већ скоро цео век, пренео је британски Обзервер.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис покушава да убеди Британце да прихвате ово прагамтично решење за овај проблем.

Грцима је познато да је актуелни британски премијер Борис Џонсон велики познавалац и поклоник античке уметности и да је у своју резиденцију у Даунинг стриту поставио на свој писаћи сто бисту Перикла коме се већ дуго диви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Grci žele da im Britanci vrate skulpture iz Partenona

Он је, иначе, на Оксфорду студирао класичну културу и поноси се што зна 100 стихова из Илијаде, што је задивило Грке.

Његова склоност ка античкој уметности биће ускоро тестирана када почне обележавање два века грчке независности, а када ће Атина појачати битку за повратак Елџинових скулптура које су некада красиле Фидијино ремек дело.

У разговору с новинаром једног британског листа премијер Мицотакис је казао за Обзервер да је спреман да неке драгоцености које никада нису приказане у иностранству буду изложене у Лондону и да буду замењене за мермерне скуптуре које представљају фриз са Партенона. Мермерне скулптуре би стигле 2021. за прославу грчког јубилеја.

"Наша је жеља и амбиција да створимо потребне услове да грска култруна башина пропутује светом и да тако покажемо значајан допринос наше земље европској цивилизацији", казао је Мицотакис у свом кабинету.

Говорећи за Обзервер Мицотакис је казао да је спреман да дозволи да блага која никада нису била показана буду замењена да би мермерне скулптуре стигле у Атину 2021.године.

"У том контексту предложићу Борису као први корак да нам скулптуре буду позајмљене за одређено време, а ја ћу им послати артефакте који нису никада напуштали Грчку да буду изложени у Британском националном музеју", изјавио је Мицотакис.

То још не значи да је Велика Британија спремна да се заувек одрекне Елџинових скулптура.

"Акропољ не припада само Грцима и Партенон је глобални споменик, споменик светске културне баштине. Ако заиста желите да видите споменик у целини онда треба да су ту и скулптуре које називамо Елџинове мермерне скулптуре", додао је Мицотакис. .

Интересантно је колико је од партенонског фриза сачувано. На фризу који је оригинално био дугачак 160 метара први пут је приказана борба између божанстава и људи али је он значцајно "искасапљен". У Атини се чува 50 метара једног дела који је био дугачак 115 метара. У Лондону је 80 метара које је "одсекао" лорд Елџин, ондашњи амбасадор Велике Британије 1802 године.

Осам других музеја широм Европе чувају неке делове фриза.

Грчки премијер Мицотакис је прошлог месеца у Паризу замолио председника Макрона да врати Грцкој онај део партенонског фриза који се чува у Лувру и добио је позитиван одговор.

За узврат ће музеј из Атине приредити изложу својих бронза које никада нису виђене у Француској.

"У Грчкој постоји више од 21.000 археолошских локалитета", саопштила је министарка културе Лина Мендони и додала да имају десет пута више експоната него што могу да изложе.

Скоро сваког дана се открива нешто драгоцено и ми смо спремни да део тог блага извеземо", казала је Мендони.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)