Три месеца након смрти родила ћерку

ВН

31. 08. 2019. у 20:45

Три месеца након смрти родила ћерку

Фото "Лидове новини"

Незабележен случај у свету - успех лекара факултетске болнице у чешком граду Брну. Чекали да плод сазри и беба дође на свет, па мајку искључили са апарата

ЧУДО медицине! Тако се означава успех лекара Факултетске болнице у другом по величини чешком граду Брну, који су успели рекордно дуго да одрже животне функције 27-годишње труднице Еве. Иако је њена дијагноза била мождана смрт, доктори су је од маја држали на апаратима са само једним циљем - да дете преживи.

И претпрошле недеље царским резом на свет је дошла девојчица, тешка 2,1 килограма и потпуно здрава. Мајку су одмах по порођају одвојили од уређаја и тако је и званично умрла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕМИНУЛА "МАЈКА ХРАБРОСТ": Упркос борби с раком уживала са сином


Ева, чији је муж полицајац, претрпела је тешко крварење у мозгу и није јој било помоћи. У том тренутку била је у четвртом месецу трудноће. Лекари су одлучили да бар спасу дете које је Ева носила. Начин је био само један - сачекати да плод у Евином телу довољно сазри да постане способан за живот.

- И то нам је успело! - радостан је Павел Вентруба, начелник Гинеколошко-акушерске клинике у Брну.

Девојчица је на свет дошла у 34. месецу трудноће. Други дан по порођају пуштена је кући, где су је чекали отац и брат Матеј. Мајку никада неће упознати.

- Мама је била клинички мртва, знали смо да ћемо одмах по порођају да јој прекинемо вештачко одржавање животних функција. Нажалост, тако је морало бити. Слично је, по закону, и са људима који завештају органе - каже професор Вентруба.

Сличног примера у свету нема. Јединствена је дужина, од преко три месеца, колико су лекари одржавали на апаратима практично мртву особу.


КОМПЛЕТНА БРИГА

ТОКОМ одржавања животних функција Еве помоћу апарата редовно је рађена вентилација плућа, комплетни мониторинг, вештачки је храњена... Одржавао се ниво хормона да не би дошло до спонтаног побачаја. А било је неопходно и снабдевати крвљу плаценту и хранити плод.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

BRATEE

31.08.2019. 21:33

pa ovo je za ne poverovati..medicina je čudoo ljudi moji !!! zalosno je sto je majka tako dozivela tuzan kraj...ali ipak je sretan pocetak jednog mladog zivota...neka je bebica ziva i zdrava !!!

i

01.09.2019. 20:18

Da li lekari zaista veruju da su iskljucivo oni putem masina odrzali pacijentkinju u životu svo to vreme?

Mjesecina

03.09.2019. 10:16

divna vijest, znaci uvijek ima nade. Ispravila bih gresku, djevojcica nije mogla doci na svijet u 34. mjesecu trudnoce nego u 34. sedmici.