Судија америчког Војног суда заказао је за 11. јануар 2021. године дуго одлагани почетак суђења за ратне злочине за петорицу људи, који се налазе у америчкој војној бази Гвантанамо беј, под оптужбом да су планирали терористичке нападе 11. септембра 2001. године у САД.


Пуковник ратног ваздухопловства В. Шејн Коен уписао је тај датум у распоред рада у оквиру припремних активности за суђење.

Коен је рекао да ће суђење, које ће бити одржано у бази Гвантанамо беј на Куби, бити пуно административних и логистичких изазова, пренои АП.

САД су оптужиле групу предвођену Пакистанцем Калидом Шеихом Мохамедом за ратне злочине, укључујући тероризам, отмицу и близу 3.000 убистава због њихове наводне улоге у планирању и пружању логистичке подршке за нападе 11. септембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САД обележиле 11.септембар


За дела која се оптуженима стављају на терет може им бити изречена смртна казна, ако буду осуђени пред војном комисијом која је основана у оквиру "рата против тероризма" и комбинује елементе војног и грађанског права, наводи АП.

Мохамед, високи припадник Ал Каиде, признао је да је био "мозак операције" напада 11. септембра и других ерористичких акција.

Петорка је затворена у Гвантанаму од септембра 2006. године, након неколико година проведених у тајним затворским установама ЦИА.