КИМ ПРЕТЕКАО И ДЕДУ: Новим Уставом постао најмоћнији вођа у историји земље

И. СТАНОЈЕВИЋ

петак, 30. 08. 2019. у 21:52

КИМ ПРЕТЕКАО И ДЕДУ: Новим Уставом постао најмоћнији вођа у историји земље

Фото АП Ким Џонг Ун са војницима Северне Кореје

Лидер Северне Кореје добио новим Уставом још већа овлашћења од оних до сада. "Нећемо се одрећи свог наоружања!" - обећао сународницима

ЛИДЕР Северне Кореје Ким Џонг Ун добија већа овлашћења од досадашњих!

Прочитајте још: УНАПРЕЂЕН ВРХОВНИ ВОЂА: Ким Џонг Ун добио још већа овлашћења

Парламент је, наиме, одобрио измене Устава којима ће се додатно учврстити Кимова позиција на челу државе. То значи да се његова политичка и државничка моћ изједначавају са онима које је у својој личности обједињавао његов деда, Ким Ил Сунг. Поједини аналитичари, међутим, чак оцењују да је додатним јачањем титуле председника, Ким Џонг Ун постао најмоћнији вођа у историји Северне Кореје, односно да је претекао деду.

Прочитајте још: Ким са Сеулом неће преговоре

Ово неслагање експерата потиче од чињенице да је новопридодата функција скоријег датума, односно да није постојала за време Ким Ил Сунга. Зато нема консензуса по питању да ли су деда и унук изједначени, или је млађи Ким отишао даље.

Како год, тек аналитичари коментаришу да је то својеврсни увод у нову рунду преговора о денуклеаризацији Корејског полуострва са америчким председником Доналдом Трампом.

По измењеном тексту Устава Ким је остао врховни представник целог корејског народа, што значи председник државе, као и врховни војни командант. Уз то је добио и нову функцију, а то је председник Комисије за државне послове (САЦ), највишег тела власти, основаног 2016. године.

Званична новинска агенција Северне Кореје КЦНА преноси да је, према ранијем тексту Устава, Ким имао титулу "врховног вође" који је командовао "целокупним оружаним снагама". Нови устав му омогућава да проглашава законе и важне одредбе и одлуке, као и да именује дипломатске представнике у стране земље.

Тако, и трећа генерација ове династије влада гвозденом, то јест, све гвозденијом песницом, коментаришу светски медији. Неки од њих повезују ово Кимово "аванзовање" са обећањем које је Северна Кореја у четвртак дала својим грађанима, а то је да се никада неће одрећи свог наоружања.

ПОРУКА ЗАПАДУ

Пјонгјанг је истакао да је „наоружање неопходно за заштиту од стране интервенције" и оптужио Велику Британију, Француску и Немачку за мешање у "мере Северне Кореје на пољу самоодбране". Ким је додао да "Запад никада није начинио већу грешку, него кад је помислио да ће се Пјонгјанг одрећи свог права да има оружје неопходно за осигуравање мира".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

5C

30.08.2019. 22:34

E,da je nama Kim predsjednik bar godinu dana,pa da i mi budemo ponosni na to ko smo i sta smo