Кијев тежи уласку у НАТО

Б. ВЛАХОВИЋ

петак, 30. 08. 2019. у 21:28

Кијев тежи уласку у НАТО

Фото АП Алексеј Гончарук

Изабран премијер Украјине Алексеј Гончарук - министри су истакли приоритете. Загородњук: Приближавање Алијанси. Пристајко: Нормализација с Донбасом

MOСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


На првом заседању новог састава Врховне раде изабран је, досад најмлађи, премијер Украјине - Алексеј Гончарук (35). За њега је, од 363 посланика, гласало 290. До сада није заузимао политичке функције, већ је радио у бизнису.

Прочитајте још: Незванична парада у Кијеву поводом дана независности

Посланици из Порошенкове партије Европска солидарност су били против кандидатуре Гончарука, сматрајући да он није одговарајућа особа. Посланик Опозиционе платформе Јуриј Бојко је био разочаран говором новог премијера и истакао је да никакве инвестиције неће доћи у Украјину све док траје рат у Донбасу.

Прочитајте још: ДОК СЕ У МИНСКУ РАЗГОВАРА О ПРИМИРЈУ: У Луганску оборен наоружани украјински дрон

Међу 15 министара и два потпредседника Владе, на функцији министра унутрашњих послова остао је Арсен Аваков, који је ту дужност обављао и у претходној влади. Нови министар спољних послова Вадим Пристајко (49), раније заменик министра спољних послова, казао је да му је приоритет да се убрза нормализација односа са Донбасом.

Нови министар одбране је Андреј Загородњук, који се није бавио војним питањима, већ бизнисом у сфери транспорта и у рударству. Он је као главни задатак истакао борбу против корупције и улазак у НАТО.

За скидање посланичког имунитета на првом заседању Врховне раде, иначе, гласало је 283 посланика од укупно 363. За тај предлог је чак гласао и Порошенко, коме прете разним оптужбама. Порошенко је казао да је за скидање имунитета посланицима, јер је то кретање ка ЕУ.НЕУСПЕЛА РАЗМЕНА ЗАРОБЉЕНИКА

После вишечасовног чекања на аеродромима "Жуљани" у Кијеву и у Москви, родбина затвореника које је требало да размене Украјина и Русија разочарано се вратила кућама, пошто је представница Службе безбедности Украјине Јелена Гитљанска казала да још није завршен преговарачки процес. Није јасно хоће ли бити по формули - 33 за 33 или 35 за 35. У Кијеву пишу о томе ко је планиран за размену, али у Москви ћуте. Главне "звезде" размене требало је да буду украјински режисер Олег Сенцов, осуђен због организације терористичке групе на Криму, и кијевски новинар Кирил Вишински.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Миро Марковић

30.08.2019. 22:06

И ја бих желео да уђем у клуб билионера, али немам ни пребијене паре у џепу. Дакле, остаје ми само да сањам о мојој жељи.