Хиљаде домородаца пред селидбом због нове престонице

Танјуг

петак, 30. 08. 2019. у 22:41

Хиљаде домородаца пред селидбом због нове престонице

Фото Тањуг-АП

Више хиљада домородаца могло би да буде исељено са земље својих предака на острву Борнео у Индонезији, где се крче велике површине шума како би могла да се изгради нова престоница
Више хиљада домородаца могло би да буде исељено са земље својих предака на острву Борнео у Индонезији, где се крче велике површине шума како би могла да се изгради нова престоница.

Председник Индонезије Џоко Видодо раније ове недеље рекао је да ће нови главни град бити премештен у провинцију Источни Калимантан на оствру Борнео, а да је планирано да процес промене локације почне 2024. године.

Садашња престоница Џакарта је пренасељена и загађена, а налази се на острву Јава, које полако тоне, док је Борнео познат по шумама, орангутанима и сунчевим медведима, наводи Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Prestonica Indonezije se i zvanično seli na Borneo

Према подацима Међународне групе за мањинска права (МГМП), припадници народа Дајак, који живе у Калимантану, учествовали су у вишедеценијској борби за заштиту своје земље и шума од шече, вађења руда и подизања плантажа уљаних палми.

"Дајаци су сталне жртве уништавања животне средине и овакав потез физички ће, још више, уништити њихову околину", рекао је извршни директор МГМП-а Џосуа Кастељино.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Indonezija će izgraditi novi glavni grad na Borneu i koštaće 33 milijarde dolara

Китисак Ратанакрајангси из Пакта за азијске староседилачке народе рекао је да домороци у Источном Калимантану нису били консултовани и да ће вероватно изгубити земљу и средства за живот због премештања престонице.

"То су људи који су овде живели генерацијама. Пресељавање није добро решење јер они неће моћи да се снађу, ако се преместе са своје традиционалне земље", навео је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације