У ТРЖИШНОЈ економији влада криза без преседана, оценио је француски председник Емануел Макрон и заложио се за нови економски поредак. Он је у говору на годишњој конференцији амбасадора у Јелисејској палати истакао је да Европа треба да преиспита своје везе са Русијом.

Прочитајте још: Болсонаро се ругао Макроновој супрузи због година

Макрон сматра да је тржишна економија сувише зависна од финансија и да ствара неједнакости које потресају политички поредак.

- Ми живимо на крају западне хегемоније у свету, што је делом резултат западних грешака током минулих векова - казао је Макрон.

Француски председник је истакао да је време да Европа поново дефинише своје везе са Русијом, да провери њене глобалне амбиције и избегне да буде ухваћена у средини између две стране у новом хладном рату. Макрон није рекао да ли жели да ЕУ укине санкције уведене због руског припајања Крима, али је рекао да нове санкције нису у интересу Уније.

Прочитајте још: Санкције Русији без ефекта

У дипломатском говору, Макрон је упозорио да је велика стратешка грешка деловати тако да се Русија све више одгурује. Европске "слабости и грешке" помогле су Русији да подстакне свој савез са Кином и оживи свој утицај у Сирији, Либији и око Африке, подсетио је он.

Макрон је дан раније најавио за следећи месец састанак са председницима Русије, Украјине, Немачке и Француске о сукобу у Украјини. Рекао је да ће састанак бити на нивоу шефова држава или влада, али није дао никакве детаље.