Престоница Индонезије се и званично сели на Борнео

Танјуг

понедељак, 26. 08. 2019. у 23:46

Престоница Индонезије се и званично сели на Борнео

Председник Индонезије Јоко Видодо Фото ЕПА

Председник Индонезије Јоко Видодо саопштио је данас да ће главни град те земље бити премештен из пренастањене и загађене Џакарте у источну провинцију Калимантан, на острву Борнео

Председник Индонезије Јоко Видодо саопштио је данас да ће главни град те земље бити премештен из пренастањене и загађене Џакарте у источну провинцију Калимантан, на острву Борнео.

Видиди је на конференцији за новинаре рекао да је одлука о томе да престоница буде у провинцији на острву Борнео, које Индонезија дели са Малезијом и Брунејима, донета након озбиљне анализе, преноси АП.

У Индонезији се већ деценијама расправља о идеји да се нови главни град изгради на Борнеу, а реализација је почела у априлу када је Видодо одобрио план да се престоница премести из Џакарте која се налази на најнасељенијем острву Јави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Indonezija će izgraditi novi glavni grad na Borneu i koštaće 33 milijarde dolara

Како је раније саопштено, премештање средишта администрације коштало би око 33 милијарде долара, а у ту цену укључене су канцеларије за нову владу, као и домови за око 1,5 милиона државних службеника чији се долазак очекује до 2024. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације