МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ДВА пакета нових западних санкција - од прошлог понедељка и од данас - мало кога су узбудила у Русији. У Москви тврде да санкције неће имати ефекта и да Вашингтон и Лондон настављају да их уводе упркос томе што је све више земаља које јавно негодују, јер им је стало до тога да нормализују економску сарадњу са Русијом, чије је тржиште огромно и свима нуди шансу.

Најновије санкције, које, због афере "Скрипаљ", форсирају Британци и Американци, подразумевају и забрану да ММФ и Светска банка дају Русији кредите. Невероватно је да у Вашингтону не знају да је Русија одавно престала да узима од њих кредите, јер за то нема потребе, будући да и сама има велике девизне резерве, од чак 500 милијарди долара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Трамп:Врло могуће да ће Путин бити позван на Г7

Русија је 2005. године вратила ММФ последњи кредит од 3,3 милијарде долара, и од тада више ништа није ни тражила. У Москви кажу да су санкције САД више "удар по имиџу Русије" него што могу да јој реално наштете. Без обзира на то што давно не користи кредите ММФ, ова земља је наставила да плаћа чланарину тој међународној "кући новца".

Осим финансијских санкција, Вашингтон је забранио да се Русији продају технологије, уређаји за калибрирање, један број гасних турбина и одређени хемијски производи. Британци су забранили продају подводних уређаја Русији.

Чим су на Западу 2014. године почели да уводе санкције, у Кремљу су одлучили да Русија разради производњу многих дотад увожених производа и тако максимално смањи зависност од Запада. На неки начин, Запад је санкцијама стимулисао руску домаћу производњу. Осим тога, Русији, која је платежно способна за оно што јој је потребно, није проблем да нађе нове произвођаче у земљама које су заинтересоване за ширење бизниса. Примера ради, кад је 18. августа британска компанија због санкција престала да испоручује карбонска влакна руској астрофизичкој космичкој опсерваторији и лабораторији "Спектар-М", у Москви су одмах добили понуду јапанске компаније "Сумитомо", која ће продавати неопходне материјале руском научноистраживачком Институту космичких и авионских материјала. Та замена материјала омогућила је несметан наставак градње руског телескопа.

У америчкој администрацији тврде да ће санкције бити укинуте кад Русија покаже чврсте гаранције да неће користити хемијско оружје. Осим тога, Москва би требало да дозволи међународним инспекторима да провере да ли су тачне те руске гаранције. И на крају, Русија би, према мишљењу Вашингтона и Лондона, морала да плати оштету Сергеју и Јулији Скрипаљ. У Москви су одавно завршили ликвидацију хемијског оружја, па сматрају да је апсурдно да још једном долазе међународни контролори.

Владимир Путин / Фото АП


Као што Запад неће да одустане од оптужби да је Русија послала своје официре да у Солсберију отрују бившег руског пуковника, двојног агента Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију, 4. марта 2018. године, тако и у Москви то упорно негирају. Значи да би ове санкције могле да трају још годинама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Стаљина гурали у рат са Хитлером

КОСМОС

АМЕРИКАНЦИ намеравају да и даље сарађују са Русијом у вези са истраживањем космоса. Због тога и нема санкција које би се односиле на наставак сарадње у освајању космоса и организацији лансирања комерцијалних сателита. Санкције се не односе ни на системе за безбедност цивилне авијације.