ВОЈСКА Јужне Кореје јуче је јавила да је Северна Кореја испалила две балистичке ракете средњег домета са своје источне обале у суботу рано ујутро и да су оне летеле 380 километара на максималној висини од 97 километара. То је била седма севернокорејска проба оружја за око месец дана.

Власти Северне Кореје саопштиле су да је председник државе Ким Џонг УН надгледао пробно лансирање новоразвијеног супервеликог вишеструког лансера ракета. Још једна демонстрација ширег арсенала оружја, очигледно, има исти циљ као и претходне, а то је увећавање предности Пјонгјанга пре могућег наставка нуклеарних преговора са САД.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЗАСТРАШУЈУЋЕ СЦЕНЕ ИЗ АМАЗОНИЈЕ: НАСА објавила узнемирујуће фотографије пожара

Севернокорејска централна новинска агенција тврди да је суботња провера оружја била успешна и цитира Кимову изјаву да је ракетни бацач заиста сјајно оружје. Лидер из Пјонгјанга је нагласио да постоји велика потреба да се настави са убрзаним развојем стратешког и тактичког оружја у корејском стилу за одлучно фрустрирање растућих војних претњи и све снажније офанзиве притиска непријатељских снага, наводи КЦНА.

Непријатељске снаге на које се односи та изјава су САД и Јужна Кореја, чије су недавно завршене војне вежбе страховито разбеснеле Пјонгјанг, коментаришу западни медији. Северна Кореја сматра да се на тим маневрима вежба за инвазију на њу и низ ракетних проба које је спровела, јесте Кимов одговор на то.

ЗАСТОЈ

ОЧИ целог света упрте су у сваку и најмању најаву скорог отклањања застоја у преговорима, који је на снази од неуспелог другог самита америчког председника Доналда Трампа и Ким Џонг Уна у Вијетнаму, у фебруару. Двоје вођа састали су се, додуше, и после тога, на корејској граници крајем јуна, али само да би званично потврдили да постоји обострана спремност за наставак преговора.