Бразилска војска се распоређује по прашумама у борби против пожара

Танјуг

недеља, 25. 08. 2019. у 09:13

Бразилска војска се распоређује по прашумама у борби против пожара

Акција војске у Амазонији / Фото Танјуг-АП

Уз подршку војних авиона, бразилски војници су почели да се распоређују по прашумама Амазоније у борби против пожара који погађају тај регион рекордним интензитетом

Уз подршку војних авиона, бразилски војници су почели да се распоређују по прашумама Амазоније у борби против пожара који погађају тај регион рекордним интензитетом.


Прву мисију извешће 700 војника око Порто Веља, главног града бразилске државе Рондоније, саопштио је министар одбране Фернандо Асеведо, пренео је АП.


Шест бразилских држава затражило је савезну помоћ, додао је министар. То су Рондонија, Рораима, Токантинс, Пара, Акре и Мато Гросо.


Укупно ће бити ангажовано око 44.000 војника у гашењу пожара, а војска ће користити два авиона типа Ц-130 Херкулес.


Одлука о ангажовању војске уследила је након многобројних критика на рачун тога како се бразилски председник Жаир Болсонаро понео према кризи. Он је у петак донео декрет о ангажовању војске у гашењу пожара, поручивши да је посвећен заштити региона Амазона.


Упркос забринутости међународне заједнице, Болсонаро је новинарима рекао да се ситуација враћа у нормалу. Он је додао да "разговара са свима" о том проблему, укључујући председника САД Трампа, шпанског премијера Педра Санчеза и неколико лидера Латинске Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације