САМИТ Г-7: Свет кроје у казину

Горан ЧВОРОВИЋ

субота, 24. 08. 2019. у 21:45

САМИТ Г-7: Свет кроје у казину

Меркелова и Макрон уочи пленарне седнице / Фото Танјуг-АП

Самит Г-7 о Ирану, Сирији, Украјини, Бразилу и Либији. На 400 демонстраната пуцано из водених топова

БИЈАРИЦ и околина су овог викенда у опсадном стању, поводом самита седам најразвијенијих земаља света. Петнаестак хиљада демонстраната је, у својеврсном контрасамиту, продефиловало у суботу, дужином од четири километра, улицама пограничних баскијских градова Андај и Ирун, између Француске и Шпаније.

Иако је већи део протеста протекао мирно, француска полиција је употребила водени топ против 400 демонстраната антикапиталиста, који су блокирали путеве у граду Бајон, близу места одржавања самита. Неколико окупљених бацало је каменице на полицајце, док је већина мирно протестовала, а неки активисти су и плесали.

Полиција је одговорила хицима упозорења, да би потом користила водени топ, а бацала је и сузавац. Инцидент се догодио у близини моста који је полиција блокирала као део јаких мера безбедности у околини Бијарица. У ваздуху је јасна била главна порука са окупљања, да се не могу жртвовати животи седам милијарди људи на планети због интереса седам земаља.

Званични почетак самита, који ће трајати до понедељка по подне, био је планиран за синоћ, радном вечером. Макрон и Трамп су се, међутим, састали још током дана, на заједничком ручку у четири ока. Макрон је, пре тога, изнео главне теме састанка, а то су Иран, Сирија, Либија и Украјина. Као други важан изазов представио је економску ситуацију у свету. Теме разговора су и економски рат између САД и Кине и "брегзит". Макрон је у први план истакао и пожаре у Амазонији.

- Амазонија је наше заједничко добро. Тиче се свих нас - поручио је јуче француски председник, после необично оштре дипломатске "размене" између њега и бразилског председника Болсонара у петак.

Док горе "плућа планете", Макрон је подсетио и на специфичну француску ситуацију, јер се Гвајана налази у Амазонији, па је због тога истакао и да је француска "амазонска сила". Бразилски председник Болсонаро је дан раније Макрона оптужио да има колонијалистички менталитет.

Када је реч о "брегзиту", али и неким другим важним темама, очекује се потврђивање осовине између британског премијера Бориса Џонсона и Доналда Трампа. Њих двојица су, иначе, позната по томе да, без длаке на језику и поштовања строгих дипломатских кодова, могу зачас да промене ток разговора у сасвим другом смеру. Трамп је, тако, прошле године у Канади напустио самит без учешћа у заједничкој декларацији. Сада, уз Џонсона, то би могао да буде "запаљиви коктел". Желећи да избегне евентуално поновљени канадски сценарио, француски председник Макрон је зато поручио да ће се током овог самита пре свега тражити решења, а не усаглашавати саопштења.

Прочитајте још: Амазонија "запалила" Г-7

За то време, све, симболично, има и "коцкарски" призвук. Састанци ће се, наиме, одржавати у центру за конференције у бившем казину "Белви" изграђеном у стилу бел епока, док је општински казино претворен за ову прилику у прес-центар. Акредитовало се близу три хиљаде новинара из целог света.

СПРЕМНИ АДВОКАТИ За сутра су предвиђене велике манифестације у Бијарицу. Из страха од нереда, излози многобројних банака су оковани и заштићени. За сваки случај, резеревисано је и седамдесет адвоката, уз прорачун да ће то бити довољно за триста провођења по дану, злу не требало.

За смештај шефова држава или влада служи недавно обновљени "Хотел палате", око бивше резиденције Наполеона Трећег, чије је реновирање коштало 60 милиона евра. Безбедност учесника се чува са копна и системом земља-ваздух, а са мора фрегатама и подморницама.

Под водом дежурају и људи-жабе, а из ваздуха читаву сцену надлећу хеликоптери. Цела баскијска обала је, заправо, у ванредном стању.

За то време, осећања становника Бијарица и околине су помешана.

Једни очекују да због Г-7 име овог чувеног летовалишта на Атлантској обали постане још познатије, док су други, многобројнији, пре свега унапред забринути за безбедност и штету коју овакви скупови прете да изазову.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације