Огромни делови кишне шуме Амазоније горе, према најновијим подацима које је објавио ББЦ, забележено је више од 2.500 пожара у Амазонији, а ватрена стихија је толико интензивна да се облаци дима могу видети из свемира.

Пожари у Амазонији могли би да изазову несагледиве последице, не само за оне који је називају домом или за милионе животиња и биљних врста, наводи Би-Би-Си (ББЦ).

Ова кишна шума један је од највреднијих ресурса који свет има за борбу против климатских промена.

Амазонија је највећа кишна шума на планети, а неретко се назива и "плућима света", због тога што апсорбују енормне количине угљен диоксида и производе кисеоник.

Милијарде дрвећа у себи држе угљеник који се нагомилавао стотинама, ако не и хиљадама година, што успорава брзину глобалног загревања.

Пољопривреда у Јужној Америци такође опстаје због кише која се производи из шуме.


Када се догоди шумски пожар, у атмосферу се емитује угљен диоксид, што повећава ниво угљеника, а научници страхују да ћемо ускоро бити у тачки када ни Амазонија неће моћи да прима и задржи довољно угљеника, који ће одлазити директно у атмосферу.

ББЦ наводи да би то могло да доведе до климатске катастрофе и поништи све климатске циљеве које су многе државе поставиле.

Фото Танјуг-АП


Од 1. јануара до 21. августа ове године забележено је рекордних 75.000 пожара у шумама у Бразилу, док је прошле године забележено 35.000 мање.

Depositphotos

Према подацима од 23. августа, које је објавио ББЦ, забележено је више од 2.500 пожара у Амазонији.