Бразил је саопштио да ће ангажовати војне авионе и 44.000 војника како би се изборили са пожарима у кишним шумама у Амазону.

Бразилски министри одбране и животне средине утврдили су данас планове за борбу против огромних пожара, након оштре реакције међународне заједнице и протеста против председника Бразила Жаира Болсонара, преноси АП.

Бразилски председник је у петак дао одобрење војсци да се укључи у борбу против пожара, рекавши да је посвећен очувању амазонске регије.

Болсонаро је раније изјавио да заштита кишних шума угрожава економски напредак Бразила, а критичари су га напали због чињенице да је Амазонија кључна за спречавање климатских промена.


САД НЕ ПРУЖАЈУ КОНКРЕТНУ ПОМОЋ БРАЗИЛУ

САД не пружају конкретну помоћ Бразилу у сузбијању пожара у прашумама Амазоније упркос понуди за помоћ коју је упутио председник Доналд Трамп, саопштио је данас бразилски министар одбране Фернандо Асеведо.

Није било даљег контакта између две земље у вези пожара у Амазонији након што је Трамп у телефонском позиву понудио помоћ бразилском председнику Жаиру Болсонару, казао је Асеведо новинарима на прес конференцији, преноси Ројтерс.


МЕРКЕЛ: Г7 НЕ МОЖЕ ДА ЋУТИ ПРЕД ПОЖАРИМА У АМАЗОНИЈИ

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да лидери Г7 "не могу да остану неми" пред пожарима у шумама бразилске Амазоније и да ће апеловати да се учини све како би се ватрена стихија зауставила.

Она је у својој овонедељној видео-поруци рекла да Немачка подржава позив француског председника Емануела Макрона да се на самиту Г7 који данас почиње у Бијарицу, разговара о пожарима у Амазонији.

"Емануел Макрон је у праву - наша кућа гори и ми не можемо да ћутимо", рекла је Меркелова.

Она је додала да су лидери "потресени" пожарима који харају Амазонијом и да ће разговарати о томе како могу да помогну, као и да ће послати јасан позив да се све мора учинити како би се зауставили пожари у прашуми уа коју се каже да представља плућа планете.

Ангела Миеркел није директно говорила о политичким и трговинским несугласицама, али је рекла да је увек боље разговарати "једни са другима него једни о другима", а да је Г7 одлична прилика за то.

И док су јуче Француска и Ирска запретиле да ће блокирати трговински споразум ЕУ и јужзноамеричког блока Меркосур којем поред Бразила припадају и Аргентина, Уругвај и Парагвај, немачка влада данас је саопштила да то неће помоћи у смањењу уништења шума у Бразилу, преноси АП.