Бразилски председник Жаир Болсонаро активно ради на саботирању напора да се очува Амазонија, открили су документи који су процурили у јавност.

Наиме, бразилска влада на подручју највеће прашуме света планира да гради мостове, ауто-путеве и хидроелектране те 'неутрализовати међународни притисак' за очување Амазоније, преноси Индепендент.

Тајне документе објавио је портал опенДемоцрацy, таман усред разарајућих пожара који гутају Амазонију. Бразилски свемирски истраживачки центар 'Инпе' објавио је да је само ове године Амазонију погодило 72,843 пожара што је пораст од чак 84% у односу на исто раздобље прошле године.

Планове одала Павер поинт презентација

Документи садржавају и ПаверПоинт презентацију која је, нагађају медији, представљена на састанку бразилских власти и локалних власти савезне државе Паре у којој се налази Национални парк Амазонија.

Током састанка одржаног у фебруару, наводи опенДемоцрацy, бразилски министри су користили презентацију како би представили планове бразилске владе за целу регију.

“Развојни пројекти морају се спроводити у Амазонском подручју како би се оно интегрисало у остатак националних територија те како би се спречио међународни притисак за спровођење тзв. конзервацијског пројекта 'Трипле А', стоји на једном од 'слајдова' презентације.