Кандидаткиња за градско веће америчког градића Мерисвила у Мичигену Џин Крејмер изјавила је да жели да тамошња заједница остане "бела колико је то могуће".

Крејмерова је одговарала на питања о диверзитету, заједно са осталим кандидатима, у Мерисвилу, где је око 90 одсто људи од 9.700 становника беле расе, наводи АП.

"Мерисвил би требало да остане бела заједница колико је то могуће. Бела. Озбиљно. Другим речима, без људи рођених у страној земљи, без странаца", изјавила је Крејмерова упитана о томе шта би требало урадити да се привуку и страни становници.

Када је модератор упитао да појасни своју изјаву, она је рекла: "Муж и жена би требало да буду исте расе. Иста ствар је са децом. Тако је било од почетка, како бих рекла, када је Бог створио Рај и Земљу. Створио је Адама и Еву у исто време. А да ли то значи да сам ја против црнаца, нисам".

Један од кандидата Мајк Дизинг потом је проверио календар, рекавши да мора да провери да ли је 2019. година.

Један од чланова већа Пол Весел рекао је да би свакоме ко дође у Мерисвил требало дати дозволу да ту и живи.

АП наводи да је соба за састанке градско већа названа по покојном Џозефу Џонсу, који је пореклом из Сирије, а у Мерисвилу је имао свој локал и деценијама је служио као градски оборник.

Џонсова ћерка и заменица градоначелника Кети Хејман изјавила је да је узнемирана и шокирана.

"У суштини, оно што сте ви рекли јесте да мој отац и његова породица нису имали шта да траже у овој заједници", одговорила је Хејманова кандидаткињи Крејмер.

Градоначелник Ден Деман оценио је изјаве Крејмерове као "зле".