Бразилски председник Жаир Болсонаро рекао је да земље које донирају новац за заштиту кишних шума у Амазонији, које су ове године захватили незапамћени пожари, не раде то из "милосрђа", већ да би се мешале у суверенитет Бразила.

Прочитајте још: Еколози: Сточари и дрвосече одговорни за пожаре у Амазонији

Француски председник Емануел Макрон и генерални секретар УН Антонио Гутереш раније су на Твитеру изразили забринутост због рекордног броја пожара који су захватили Амазонију, уништавајући шуму која је бедем света у борби против климатских промена.

Међутим, Болсонаро је, како наводи Ројтерс, љутито одговорио на оно што је сматрао отвореним мешањем.

Прочитајте још: ГОРЕ ПЛУЋА ПЛАНЕТЕ: Пожари у Амазонији завили Сао Паоло у таму

"Те земље које шаљу овде новац, не чине то из милосрђа. Оне шаљу новац како би се мешали у наш суверенитет", рекао је Болсонаро на Фејсбуку.

Он је, међутим, први пут изнео могућност да је могуће да фармери илегално подмећу шумске пожаре.

Бројни еколози окривљују за пожаре председника Бразила, који је у време предизборне кампање обећао да ће обновити економију земље тако што ће истражити економски потенцијал Амазоније.

Организације за заштиту животне средине сматрају да је Болсонаро охрабрио ранчере, фармере и дрвосече да експлоатишу и спаљују прашуму као никада раније, и да, уз то, осећају да неће бити кажњени за такве поступке.

Болсонаро је одбацио оптужбе да је одговоран за пожаре.

Амазонска прашума производи око 20 одсто светског кисеоника због чега је често зову "плућа планете".

Светска фондација за природу саопштила је да је она "неповратно оштећена" и упозорила да би, уместо кисеоника, могла да почне да емитује угљеник, који је главни покретач климатских промена.