Запањујући разлог због којег је помрло пола милијарде пчела

NovostiOnline

среда, 21. 08. 2019. у 21:25

Запањујући разлог због којег је помрло пола милијарде пчела

Фото Танјуг / АП

Више од пола милијарде пчела помрло је у Бразилу у последња три месеца, а разлог за то су опасни пестициди чија је употреба у Европи забрањена, наводе истраживачи
Више од пола милијарде пчела помрло је у Бразилу у последња три месеца, а разлог за то су опасни пестициди чија је употреба у Европи забрањена, наводе истраживачи.

Већина пчела помрла је у четири бразилске савезне државе: 400 милиона у Рио Гранде до Сулу, седам милиона у Сао Паолу, 50 милиона у Санта Катарини и 45 милиона у Мато Гросо до Сулу, наводи „Си-Би-Ес њуз“.

Сматра се да је коришћење неоникотиноида и фипронила, пољопривредних инсектицида забрањених у Европи, изазвало помор пчела.

Алдо Маћадо, потпредседник Асоцијације пчелара Рио Гранде до Сула изјавио је за „Блумберг“ да је његова заједница пчела потпуно нестала 48 сати након смрти првих пчела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NASTAVLjA SE TROVANjE PČELA: U Valjevu stradalo 400 košnica

„Чим је почело уклањање умирућих пчела из кошнице, здраве су се заразиле и почеле масовно да умиру“, рекао је Маћадо.

Истрага „Гринписа“ открила је да је у Бразилу дозвољена употреба 1.200 пестицида и „убица корова“ у последње три године, иако они садрже хемикалије чија је употреба забрањена у Европској унији.

Откако је председник Жаир Болсонаро преузео функцију у јануару, у земљи је порасла употреба пестицида за 27 одсто у односу на исти период 2018. године. Истрага је утврдила да је Бразил највећи купац пестицида у свету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Akcija zaštite pčela od trovanja, biće velike kazne

ПРЕТИ ГЛАД

Марија Лаура Канинеу, директорка бразилског „Хјумен рајтс воча“, рекла је „Гринпису“ да бразилске власти и даље дозвољавају употребу пестицида, не обазирући се на опасне хемикалије које садрже.

Смрт пчела могла би озбиљно да утиче на светски ланац исхране.

Према извештају Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација из маја 2018. више од 75 одсто светских прехрамбених култура се „у одређеној мери ослања на опрашивање ради приноса и квалитета“.

„Непостојање пчела и других опрашивача избрисало би са лица земље кафу, јабуке, парадајз и какао, да наведемо само неке од усева који се ослањају на опрашиваче. Опрашивачи попут пчела, оса, птица, слепих мишева и буба лете, скакућу и пузе по цвећу и помажу биљкама да се оплоде. У претходним деценијама опадали су и број и разноликост опрашивача, а докази указују на то да је то последица првенствено активности човека, укључујући и климатске промене, које могу да поремете сезону цветања“, наводи се у извештају.sputniknews.com


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ckvrnja

21.08.2019. 21:37

Koliko pcela treba da pomre, da vlast donese zakon o kontroli trovanja!?!? Makar da smanje pomor, u redu je izgleda da umre 200-300 miliona pcela, to nisu ljudi, kakve veze to ima sa nama!?

Marija

22.08.2019. 10:17

I u Srbiji se ne vodi dovoljno briga o svim herbicidima , funicidima i sl Pomor pcela je nazalost i kod nas prisutan, Nadlezna ministarstva i inspekcije SNOSE NAJVECU ODGOVORNOST: Netreba davati dozvole za uvoz i proizvodnju preparata koji su smrtonosni za pcele pa i ljude,