Закључак председника САД и Француске Доналда Трампа и Емануела Макрона да би било добро да се Русија позове да учествује на самиту Групе индустријски најразвијенијих земаља, у Москви је дочекан - допуном. У Русији сматрају да би било добро да се убудуће на те самите позивају и Кина и Индија.

О предлогу о повратку Русије у клуб највећих (Г 8) би требало да се изјасни на Самиту Г 7 током викенда у Француској, па ако се буду сложили, Путин би добио позив за Самит Г 8 за 2020. годину. Путин је већ казао да је спреман да се сретне са било којим представником седморке, али да је тај формат застарео:

- Самит Г 20 окупља земље које чине 90 одсто светске економије, и на тим скуповима активна је и Русија - истакао је Путин.

Прочитајте још - Трамп: Русија треба да приступи Г7

Русију су престали да зову на самит на којем учествују САД, Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Францускла и Јапан 2014. године после повратка Крима матици. На предлог америчког председника Барака Обаме формат Г 8 се вратио на Г 7, какав постоји од 1976, а њима се Русија придружила 1991.

- Не видим разлоге за радост, јер је Русија и даље под санкцијама земаља чланица Г 7. Добро је да су у "седморци" схватили да од њихових међусобних прича без учешћа Русије нема велике користи - казао је Константин Косачов, председник Комитета за међународне односе Савета Федерације РФ.