Путин жели Г 10, а позвао би ове две силе

Б. В.

21. 08. 2019. у 21:30

Путин жели Г 10, а позвао би ове две силе

Фото АП

О предлогу о повратку Русије у клуб највећих (Г 8) би требало да се изјасни на Самиту Г 7 током викенда у Француској, па ако се буду сложили, Путин би добио позив за Самит Г 8 за 2020. годину

Закључак председника САД и Француске Доналда Трампа и Емануела Макрона да би било добро да се Русија позове да учествује на самиту Групе индустријски најразвијенијих земаља, у Москви је дочекан - допуном. У Русији сматрају да би било добро да се убудуће на те самите позивају и Кина и Индија.

О предлогу о повратку Русије у клуб највећих (Г 8) би требало да се изјасни на Самиту Г 7 током викенда у Француској, па ако се буду сложили, Путин би добио позив за Самит Г 8 за 2020. годину. Путин је већ казао да је спреман да се сретне са било којим представником седморке, али да је тај формат застарео:

- Самит Г 20 окупља земље које чине 90 одсто светске економије, и на тим скуповима активна је и Русија - истакао је Путин.

Прочитајте још - Трамп: Русија треба да приступи Г7

Русију су престали да зову на самит на којем учествују САД, Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Францускла и Јапан 2014. године после повратка Крима матици. На предлог америчког председника Барака Обаме формат Г 8 се вратио на Г 7, какав постоји од 1976, а њима се Русија придружила 1991.

- Не видим разлоге за радост, јер је Русија и даље под санкцијама земаља чланица Г 7. Добро је да су у "седморци" схватили да од њихових међусобних прича без учешћа Русије нема велике користи - казао је Константин Косачов, председник Комитета за међународне односе Савета Федерације РФ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Миро Марковић

22.08.2019. 02:05

Надмене колонијалне пропале силе још увек замишљају да оне могу да диктирају светом, када су Кина, Индија и Русија постале јаче од љиховим економија. Коме САД, Француска, Енглеска, Јапан, Италија, Канада и Немачка покушавају да наметну њихову диктаторску политику? Без Русије, Кине и Индије ви сте једно велико НИШТА. Your time is gone with the wind.

Public

22.08.2019. 11:10

@Миро Марковић - Želim ti jednog kineza a naročito indijca da rešavaš probleme sveta. Shvatićeš da si jedna velika nula u njihovim očima.

Robert

23.08.2019. 06:59

@Миро Марковић - Diktatori su u rusiji kini i sve te zemlje koje navodis.Ljudska prava su nula.Rezim izivljavanja nad narodom, sejanjem nasilja i straha!Protiv takvih rezima spremiti samo dobro oruzije.A tebi kuglu na noge posto podrzavas zlocince!

Milko

23.08.2019. 15:26

@Миро Марковић - Tako je. Ljudska prava se "poštuju" na zapadu a naročito u Americi. Bace oko na neku državu, upadnu, poubijaju, opljačkaju i to su "ljudska prava". Hvala na tome.