Турска полиција употребила је водене топове да би растерала демонстранте који су протестовали због одлуке владе да смени тројицу градоначелника са југоистока земље, где већином живе Курди, објавили су турски медији.

Приватна DHA агенција јавила је да је најмање 30 особа приведено у Дијарбакиру данас, трећег дана протеста.

Влада је сменила градоначелнике Дијарбакира, Мардина и Вана због наводних веза са екстремистима забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК), коју турске власти сматрају за терористичку организацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Четвртина Немаца има мигрантско порекло

Смењени градоначелници, чланови прокурдске Народне демократске партије, изабрани су на локалним изборима у марту. На њихова места постављени су државни гувернери.

Ова три градоначелника оптужена су за разна кривична дела, укључујући чланство у терористичкој организацији и ширење терористичке пропаганде, навело је раније министарство унутрашњих послова, преноси Ројтерс.

Због сумње да су повезани са забрањеном ПКК, турске власти смениле су 2016. године на десетине градоначелника у југоисточном делу земље насељеном претежно Курдима и замениле их државним службеницима.Председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је уочи избора у марту да би прокурдски градоначелници могли бити отпуштени ако, као њихови претходници, наводно имају везе са екстремистима.