MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Министарство унутрашњих послова Русије процењује да би око три милиона грађана Украјине могло да искористи могућност добијања руског држављанства после указа председника Владимира Путина којим је поједноставио добијање руских докумената због хуманитарних разлога.

Становници Доњецке и Луганске народне републике већ су предали 60.000 захтева, док у Москви тврде да украјинске власти покушавају да спрече своје грађане да траже руске документе и позивају их на саслушања. Валентин Казаков, руководилац Главне управе Министарства унутрашњих послова Русије за питања миграције, каже да је 25.000 становника Донбаса већ добило руске пасоше.

То право ће моћи да користе не само они који живе на територији Доњецке и Луганске народне републике, већ становници у целом Донбасу. Путин је више пута објашњавао да је Русија одлучила да даје документа грађанима Доњецке и Луганске области да би могли нормално да се крећу, јер их је Кијев ставио у изолацију.

На Путинов указ уследио је одговор из Кијева. И Украјина ће убудуће брже и лакше давати политички азил грађанима Русије који су у својој земљи прогањани због политичких мотива, пошто је и председник Владимир Зеленски о томе потписао указ.

Да би се добило држављанство Украјине, особа која то жели мора да има документ којим доказује да се одрекла руског држављанства, као и документ од Министарства спољних послова Украјине којим ће се доказати да је заиста политички прогањана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон: Будућност Русије везана за Европу

Кијев не допушта могућност двојног држављанства, због чега је већ имао жестоке спорове са Мађарском, која је лако делила своје пасоше мађарској мањини у југозападном делу Украјине. Но, као одговор на Путинов указ, Зеленски је већ дао задатак Министарству спољних послова да разради механизам којим би Украјинци који живе у Русији добили двојно, дакле и украјинско држављанство.

Фото Танјуг-АП


И МАТЕРИЈАЛНА ПОМОЋ

Решење о олакшању добијања држављанства грађанима Донбаса није спонтано донесено. Све смо прорачунали, и та одлука подразумева испуњење социјалних обавеза Русије. Финансијаска издвајања за ту сврху неће бити велико оптерећење за државни буџет Русије - објаснио је Путин, и додао да ће све социјалне обавезе бити испуњене, па чак и повишице пензија, што кошта око сто милијарди рубаља у току неколико година.