Француски председник Емануел Макрон поручио је данас, након састанка са руским председником Владимиром Путином у тврђави Брегансон, да је уверен да је будућност Русије везана за Европу.

"Уверен сам да је будућност Русије у потпуности везана за Европу. Верујемо у Европу која се простире од Лисабона до Владивостока", навео је Макрон на Твитеру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
САМИТ РУСКОГ И ФРАНЦУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Путин хеликоптером, Макрон џентлмен-гостима препустио хлад

Он је додао да је са Путином разговарао о шумским пожарима у Сибиру и топљењу пермафроста у тој области.

"Русија се суочава са разарајућим последицама климатских промена. Драго ми је да је одлучила да почне ратификацију Париског климатског споразума, што је значајан симболичан потез и требало би да пратимо тај пут", поручио је Макрон.

ТАСС додаје да су лидери две земље изразили посвећеност успостављању дугорочне стабилности у Либији и враћању реда у земљи.

Што се тиче Сирије, Макрон је указао на неопходност хитаног прекида ватре у провинцији Идлиб у складу са споразумима постигнутим на састанку у Сочију 17. септембра 2018.

Састанак председника Русије и Француске, који је синоћ одржан, трајао је више од два и по сата, саопштила је прес служба руског председника.

Путин и Макрон разговарали су о низу најзначајнијих међународних тема, као што су и најавили на конференцији за новинаре уочи састанка, попут ситуације у Сирији, Либији, иранском нуклеарном споразуму и изгледима за одржавање још једног самита у Нормандијском формату.