ЕУ: Брегзит - и без договора

В. Н.

уторак, 20. 08. 2019. у 06:30

ЕУ: Брегзит - и без договора

AP Photo

Брисел одлучан да се "разведе" од Лондона

ЕВРОПСКА комисија је поручила да је ЕУ спремна за "брегзит" без договора, истичући да би у случају таквог сценарија, Британија претрпела највећу штету. Портпаролка ЕК Наташа Берто је новинарима, истовремено, рекла да излазак Британије без договора никада није био пожељан сценарио за ЕУ.

- То би очигледно изазвало значајне поремећаје и за грађане и за бизнис, али и озбиљне негативне економске последице - нагласила је Берто и додала да би то пропорционално много више погодило Британију него 27 земаља чланица Уније.

Прочитајте још - Џонсон за "брегзит" без исплате

У Лондону је британски премијер Борис Џонсон позвао раније Немачку и Француску на компромис о "брегзиту", наводећи да ће његова земља бити спремна да 31. октобра напусти ЕУ без споразума.

- Бићемо спремни за излазак 31. октобра - са споразумом или без њега. Наравно, наши пријатељи и партнери са друге стране канала не показују довољно воље за промену свог става, и то је у реду, уверен сам да ће то урадити - поручио је Џонсон.

Поводом посете Берлину и Паризу ове недеље Џонсон је рекао да очекује компромис око "бекстопа", одредбе по којој неће бити "тврде" границе између Републике Ирске и Северне Ирске. Његова портпаролка је поновила да неће бити званичних преговора са ЕУ све док се не одустане од "бекстопа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације