Супруга израелског премијера бацила хлеб и со на земљу у Кијеву (ВИДЕО)

Б. Влаховић

19. 08. 2019. у 20:30

Супруга израелског премијера бацила хлеб и со на земљу у Кијеву (ВИДЕО)

Тренутак када је Сара "дискретно" бацила комад хлеба Facebook

Инцидент супруге Бењамина Нетанијахуа на аеродрому на почетку посете Украјини. Одбацила знак добродошлице

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Посета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа Кијеву почела је скандалом на аеродрому Бориспољ. Кад су три девојке у украјинској народној ношњи послужиле у знак добродошлице Нетанијахуа и његову супругу Сару хлебом и сољу. Нетанијаху је појео комадић хлеба, одломио други и за своју супругу Сару која га је примила, али га није ставила у уста, већ га је брзо бацила на земљу, а снимак неугодне сцене одмах је обишао свет.

Чудно је да премијерову супругу није упознала служба протокола са обичајем да се важни гости дочекују хлебом и сољу, али, наравно да инцидент није умањио важност доласка израелског премијера у Кијев. Била је то прва посета једног страног државника од када је изабран нови председник Украјине Владимир Зеленски. Нетанијаху је у Кијев допутовао после 20 година.

Очекује се да ће Зеленски, који је такође Јеврејин, успети да са гостом из Израела створи бољу климу за развој односа који су се погоршавали још из времена кад је на власт дошао Виктор Јушченко. Он је давао ордење хероја националистима које у Израелу терете за прогон Јевреја у Другом светском рату, а о томе је отворено говорио и председник Израела Реувен Ривлин 2016. године, кад је посетио Кијев.

Прочитајте још -Нетањаху и формално мандатар за састав владе

Он је у Врховној ради (парламенту) казао да је током Другог светског рата око милион и по Јевреја убијено на територији данашње Украјине, највише у Бабјем Јару. Јевреји су стрељани по шумама, а касније су проналажене масовне гробнице. Немачким нацистима су у убијању Јевреја помагали украјински националисти. Посебно су се истицали у мучењима чланови Организације украјинских националиста. Иако је израелски председник тада рекао да треба гледати у будућност, украјински националисти су организовали протесте.

У понедељак по подне Зеленски и Нетанијаху су посетили меморијални комплекс "Бабји Јар" како би одали пошту жртвама погинулим у Другом светском рату.

Прочитајте још - Нетањаху: Разговарао сам са Путином, ускоро идем у Москву

НИСУ ЈЕ ПУСТИЛИ У КАБИНУ

Сару Нетанијаху је изнервирала и посада авиона којим су стигли у Кијев. Пошто није чула да су супруга и њу поздравили пре полетања, хтела је да протестује код пилота, али је нису пустили да уђе у кабину. Да би се избегао скандал, командир посаде је током лета још једном поздравио премијера и супругу и пожелео им пријатан лет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Obavezno da obiđu Babi Jar

20.08.2019. 11:39

tu su im Ukrajinci pobili desetine hiljada sunarodnika. Tu je započeo holokaust. A danas su im prijatelji kao i Rvatima.

Ljubica

20.08.2019. 17:23

Nekultura i nevaspitanje na nivou! Dobro nije i buket bacila odmah...Djeluje kao da je ometena u razvoju jer joj muz daje zalogaj hleba i in joj dodaje cvjece.