ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Дијалог са великим суседом Русијом је неопходан.

Под тим мотом, који је прокламовала Јелисејска палата, одржан је у понедељак по подне, у летњој резиденцији француског председника у тврђави Брегансон на југу земље, сусрет између двојице шефова држава Емануела Макрона и Владимира Путина.

Због познате ситуације око Крима, Русија је 2014. године искључена из рада Групе 8 најразвијенијих земаља, која је, тако, сведена на формулу Г7. Следећи састанак лидера седам земаља биће одржан за викенд баш у Француској, у атлантском граду Бијарицу, а Макрон је желео да сусретом у Брегансону на овај начин укључи Путина у анализу и доношење одлука око најважнијих светских питања.

Жеља Јелисеја је да, после неколико година затезања односа с Русијом, поново иницира блиске везе с Москвом. Дописнику "Новости" су у Јелисејској палати, поводом недавне посете Макрона Србији, на тему добрих односа Москве и Београда, потврдили да они не само да не сметају Паризу, већ да и он жели да учврсти сарадњу с Кремљом.

У Француској сматрају да велике светске теме не могу да се решавају без Русије и да је дошло време отопљавања односа. С тим у вези, Макрон и Путин су, од ступања на функцију француског председника, у редовном телефонском контакту, а и видели су се, насамо, неколико пута.

Теме неслагања, наравно, постоје, али у Паризу се ослањају на принцип реалполитике коју је неговао Де Гол инсистирајући на питањима од заједничког интереса. На овим састанцима се говорило отворено о неслагањима, као што су, с једне стране, стање демократије у Русији и, с друге, опстајање санкција, али стратешке везе су у првом плану. Макрон жели да буде предводник побољшања односа Москве са целом ЕУ.

Састанак двојице лидера одржан је у тврђави грађеној између 13. и 17. века, која се налази на стени високој 35 метара, на полуострву између Тулона и Сен Тропеа. И са копна, и са мора чувају је јаке жандармеријске снаге.

ОД СИРИЈЕ ДО КОСОВА

МЕЂУ темама које су се нашле на столу у Макроновом летњиковцу су биле Украјина и оживљавање споразума из Минска, стање у Сирији, нарочито у региону Идлиба, и Иран, с намером да се спасе оно што може из нуклеарног програма. На дневном реду је била и ситуација у Либији, а према изворима "Новости", двојица лидера су планирала да се дотакну и питања Косова.