Ирански танкер наставио пловидбу, Техеран прети Вашингтону

Бета

понедељак, 19. 08. 2019. у 09:31

Ирански танкер наставио пловидбу, Техеран прети Вашингтону

Фото: AP

Праћењем брода утврђено је да се креће источно у Средоземном мору. Као одредиште наводи се Каламата у Грчкој
Ирански брод који је у Гибралтару држан од јула због сумње да је превозио нафту у Сирију напустио је луку, а Техеран је упозорио Вашингтон на последице заплене брода, јавиле су агенције.

Прочитајте још: Ирански танкер напустио Гибралтар

Праћењем брода утврђено је да се креће источно у Средоземном мору. Као одредиште наводи се Каламата у Грчкој. Власти Гибралтара су јуче одбациле најновији захтев САД да заплењени ирански нафтни танкер не буде ослобођен, чиме је отворен пут да тај брод настави пловидбу.

Иран је "послао потребна упозорења америчким званичницима да не праве грешку... јер би то имало озбиљне последице", рекао је данас новинарима портпарол иранског министарства спољних послова Абас Мусави.

Прочитајте још: Британија ослободила ирански танкер упркос противљењу САД

Гибралтар, британска прекоокеанска територија, задржала је 4. јула ирански танкер "Грејс 1", у међувремену преименован у "Ејдријен Дарја 1", због сумње да намерава да прекрши санкције Европске уније које се односе на забрану испоруке нафте Сирији. Брод носи 2,1 милион барела иранске нафте. САД су тражиле заплену иранког танкера и нафте коју носи због кршења америчких санкција и борбе против прања новца и финансирања тероризма. Амерички званичници су новинарима рекли да нафта на том танкеру вреди око 130 милиона долара и да је намењена организацији која је означена као терористичка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације