Бивши посланик Врховне раде из партије региона Алексеј Журавко објавио је на фејсбуку скениране извештаје о прекршајима војника Оружаних снага Украјине у Доњецкој и Луганској области.

Документа која су упућена министру одбране Украјине Степану Полтораку, бацају светлост на период од 2014 до 2015. године. У извештају, како тврди Журавко, говори се о порасту броја злочина против цивила у Донбасу.

Како се наводи у извештају, један од „војника по уговору“ је незаконито упао у кућу 2014. године, силовао девојку и убио оца који ју је штитио. Други војник који је управљао оклопним возилом, прегазио је два пешака, од којих је један на месту био мртав. Говори се и о бекству два војника из бригаде који су затим упали у кућу и убили две жене.

У свим случајевима су биле покренуте истраге по предмету „убиство с предумишљајем“. Како се наводи у документима, укупно је било забележено 20 оваквих случајева. У овом периоду је од руку украјинских војника у Донбасу живот изгубило 60 цивила, показује се извештај.

У априлу 2014. године украјинске власти су почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса које су прогласиле независност након државног удара у земљи. Према подацима УН, око 13000 људи је постало жртва конфликта.