Мађарски премијер Виктор Орбан и немачка канцеларка Ангела Меркел обележиће сутра у пограничном месту Шопрон, 30. годишњицу пада Гвоздене завесе сећајући се дана када су пре три деценије мађарски граничари први пут дозволили грађанима социјалистичке источне Немачке да слободну пређу у Аустрију, односно на запад.

Био је то кључни тренутак који је најавио значајне промене у тада идеолошки подељеној Европи, што је пар месеци касније довело и до пада Берлинског зида у новембру 1989. године.

Према најавама из Берлина, Меркелова одлази у Шопрон како би исказала признање Мађарској на њеној историјској улози у уједињењу Немачке, али и Европе.

Тог 19. августа 1989. отворена је граница између Мађарске и Аустрије поводом "Паневропског пикника" и 700 грађана тадашње Немаче Демократске Републике искористило је прилику да оде на запад.

Канцеларка Меркел је у видео-поруци објављеној на њеном сајту, рекла да ће Немачка увек бити захвална Мађарској на томе што је допринела немачком уједињењу. Такође, истакла је, "чуду немачког уједињања" допринеле су и активности људи у Пољској и Чехословачкој.

Мађарска је, додала је, имала храбрости да отвори границе и тиме омогући бекство људима из тадашње источне Немачке који су желели да оду. То је био важан камен темељац на путу ка отварању зида и немачког уједињења, оценила је она.

Уједињење Европе и превазилажење хладног рата је довело је до новог партнерства са земљама средње и источне Европе које данас заједно можемо да живимо у ЕУ и НАТО, додала је Меркел.

Подсетила је да су догађаји од пре 30 година многим људима, па и њој самој, променили живот.