Аљаска: Вода претопла за рибе

Танјуг

субота, 17. 08. 2019. у 19:15

Аљаска: Вода претопла за рибе

Илустрација / Depositphotos

Аљаска се овог лета нашла на удару незапамћених врућина, а научници упозоравају на утицај климатских промена на рибљи свет пошто су регистровали бројне угинуле примерке неколико врста аљаског лососа
Аљаска се овог лета нашла на удару незапамћених врућина, а научници упозоравају на утицај климатских промена на рибљи свет пошто су регистровали бројне угинуле примерке неколико врста аљаског лососа.


Стефани Квин-Дејвидсон, директорка рибарске комисије Јукон, рекла је за Си-Ен-Ен да је крајем јула повела групу научника на експедицију дуж реке Којокук, након што су је мештани упозорили на угинуле лососе.


Избројали су 850 мртвих лососа, мада су проценили да је укупан број вероватно већи четири до 10 пута.


Тражили су доказе о могућем тровању или заражености, али их нису нашли, а пошто се одумирање поклопило са топлотним таласом, закључили су да је топлотни стрес узрок масовног угинућа, преноси РТС.


Прочитајте још: На стотине хиљада риба угинуло у Аустралији


Квин-Дејвидсон, која се бави научним радом осам година каже да "никада раније није чула ни видела нешто слично“.


Иначе, топлотни талас је јачи него што је било предвиђено. "Температуре воде достигле су рекордне вредности истовремено с температуром ваздуха“, каже Сју Могер, која се такође бави научним радом за Цоок Инлеткеепер.


Научници од 2002. године прате температуру око увале Кук, јужно од Енкориџа и до сада, она није прелазила 24,5 степени Целзијуса. Ове године је 7. јула достигла температуру од 27,5 степени.


Могерова је рекла да су она и њен тим објавили студију 2016. године у којој су упозорили на утицај климатских промена на температуре у рекама и потоцима и Аљаске.


"Дешава се да рибе зато не могу себи да обезбеде довољно кисеоника или енергије која им је потребна за мрест, па тако угину“, објаснила је Могерова.


Популације лососа су под додатним притисцима, као шти су риболов, али и орке којима служе као храна. Са мање расположиве хране, односно са мањим бројем лососа, и саме орке, које су угрожене, губе на бројности.


Прошле недеље, из Агенције за заштиту животне средине саопштено је да се неце супротстављати пројекту минирања на Аљасци, који потенцијално може да опустоши станишта лососа.


У заливу Бристол сваке године бележе бројност лососа. Године 2016. забележили су двомилијардитог лососа који је уловљен у водама тог залива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације