Ако САД остваре најаву о повлачењу америчких војника из Немачке то би могло да драстично утиче на односе Берлина и Вашингтона и сасвим преобликује америчку војну присутност у Европи након Другог светског рата.

У последње време све чешће се говори о томе да би Сједињене Америчке Државе део војника који су сада стационирани у Немачкој могале пребацити у Пољску.

Разлог за то је што, за разлику од Пољске, која већ издваја жељених два одсто бруто-националног дохотка за војску, у Немачкој то није случај - нити ће бити у догледно време.

За америчког председника Доналда Трампа је то омиљена тема када критикује Немачку и канцеларку Ангелу Меркел.

А Пољска не само да издваја пуно новца за оружје, већ и важи за земљу одушевљену Трампом и његовом политиком, пренео је Дојче веле.

Остварити те најаве и неће бити баш тако једноставно, јер када је реч о присуству америчких војника у Немачкој, онда је реч о дугогодишњем браку - из обостране користи.

У Немачкој је још увек смештен највећи контингент америчких војника у Европи, њих око 38.600. Само у Јапану је стационирано више америчких војника ван САД.

У Немачкој је смештено пет од седам америчких гарнизона у Европи (остала два су у Италији и Белгији). Главни штаб америчких гарнизона у Европи - УС Армy Еуропе - је у Визбадену, а маринаца у градићу Беблингену на југозападу земље.

Главне вазухопловне базе су у Рамштајну и Шпангдалему.

Но Немачка није само важно упориште амерчцке војске када је у питању људство. Овде, надомак бившег Совјетског Савеза, налазе се и нуклеарне базе.

Процењује се да је у бази Бихел недалеко од Рамштајна још увек депоновано око 20 нуклераних бојевих глава.