ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Нуклеарни рат између Русије и Америке довешће до деценијске зиме

Novosti online

субота, 17. 08. 2019. у 14:34

 ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Нуклеарни рат између Русије и Америке довешће до деценијске зиме

Depositphotos

Истраживање показује да би пожари изазвани употребом нуклеарног оружја избацили у атмосферу 147 милиона тона чађи која би, након што би се за неколико недеља раширила по земљиној лопти
Британски лист „Дејли мејл“ објавио је да су амерички научници са Ратгерског универзитета, Националног центра за атмосферска истраживања и Колорадског универзитета у Булдеру извршили моделирање правог нуклеарног рата између Русије и САД.

„Дејли мејл“ преноси да су истраживачи у свом научном раду користили нови модел, који се одликује већом резолуцијом и повећаном границом покривености, до 140 километара.

Истраживање показује да би пожари изазвани употребом нуклеарног оружја избацили у атмосферу 147 милиона тона чађи која би, након што би се за неколико недеља раширила по земљиној лопти — заклонила сунчеву светлост.

Експерти прогнозирају да би било потребно седам година да ова завеса од чађи приметно спадне, а да би биле потребне још три године, након ових седам, па да светлост буде у могућности да се врати у нормално стање и да опет допире до површине земље.

Завеса од чађи на небу, према проценама америчких научника, довешће до пада површинске температуре ваздуха за више од 8 степени Целзијуса. Информације које се налазе у графикону истраживања показују да ће температурне аномалије трајати око 4 године, док ће за потпуни повратак показатеља на предратни ниво бити потребна једна деценија.

Осим тога, у истраживању се наводи да ће атмосферски ефекти довести до колапса монсуна и варијабилности циклуса „Ел Нињо“ (колебања температуре слоја воде у екваторијалном делу Тихог океана, које приметно утичу на климу).

Нови модел у целини понавља резултате ранијих истраживања, али показује да облак чађи нестаје брже него у старом моделу НАСА. Степен реакције климе при томе остаје сличан.

Повећана резолуција модела омогућава да се прогнозира јачи пад температуре и нове падавине на планету током првих година након нуклеарног напада.

По мишљењу истраживања — у првим годинама након рата ће се повећати северни поларни вртлог, што ће довести и до повећања температуре на Арктику и у северном делу Европи.

Добијени подаци потврђују прогнозу мање комплексних модела, који су коришћени осамдесетих година прошлог века.

„Модели показују да ће након великог нуклеарног рата између САД и Русије настати нуклеарна зима“, наводе истраживачи.

„Нуклеарни напад великих размера био би самоубиство за земљу која одлучи да изведе такав напад“, указује научник, нагласивши да би коришћење нуклеарног оружја САД и Русије имало катастрофалне последице за цео свет.

„Наравно — треба смањити нуклеарни арсенал и, по могућности — разоружати све државе које поседују нуклеарно оружје“, закључили су научници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nebojša

17.08.2019. 14:47

Lako je njima, oni ratuju po tudjim zemljama, nikad na svojoj-poslednjih 70 godina