Читаоци листа El Confidencial дали су своју оцену инцидента изнад Балтика када се шпански ловац Ф-18 из саства НАТО-а приближио авиону министра одбране Русије Сергеја Шојгуа. Они су своја размишљања изразили у коментарима испод текста „Шпански ловац НАТО-а отеран од авиона министра одбране Русије“.

„Западне границе „нове Руске империје“ нису област која дотиче наше стратешке интересе. Русија није наш конкурент, пре је увозник наших производа“, написао је корисник ITURBIDE.

„Ствар је у томе што Шпанци немају шта да траже на Балтику. Шта смо тамо изгубили? Русија нам није ни непријатељ нити пријатељ“, подржао га је FRAMONTANO.

"На неутралној територији то је уобичајено – штитити авион у којем се налази званичник таквог нивоа. Зар дуге државе поступају другачије?“, питао је EU EUEU.

Међутим, било је и оних који су и другачије мислили. Они су сматрали да је присуство шпанског ловца на Балтику оправдано.

„Шта ми радимо на граници Европе, хиљаде километара од Шпаније? Штитимо Европу од најстрашније опасности за демократију. Русија је држава која напада на све своје суседе: на Чеченију, на Грузију, на Украјину“, написао је TOMÁS VALIENTE који очигледно не зна да је Чеченија део Русије више од 200 година.

Корисник 3DPROCESSOR је додао да Шпанија испуњава своје обавезе пред НАТО-ом и „држи фронт против руског медведа“.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да се инцидент догодио када је авион са министром, у пратњи два ловца Су-27 Балтичке флоте Русије, из Калињинграда летео у Москву. Авиону, у којем се налазио Сергеј Шојгу, покушао је да се приближи Ф-18, али су пилоти руских ловаца отерали авион НАТО-а, не дозвољавајући му да се приближи.